Disney Classics #51: Winnie the Pooh

Sist men inte minst:


Winnie the Pooh (2011)

Good guy: Winnie the Pooh 3/5
Om Pooh var ett egoistiskt svin i förra filmen så är han här bara ett egoistiskt pucko. Inte lika egoistisk är han heller hela tiden men han är däremot minst lika lätt att tycka om. Mysig som alltid är han den där björnen.

Bad guy: The Backson 2/5
The Backson finns ju inte egentligen (eller?) utan är bara en felläsning av Christopher Robins meddelande "Back soon". Men djuren hjälps åt att måla upp ett elakt monster och försöker fånga honom för att få tillbaka Christopher som de tror har kidnappats av Backson.

Love interest: Christopher Robin 2/5
Ägaren till historiens alla djur har gått från bad guy till love interest för alla karaktärer gillar ju honom och gör allt de kan för att rädda honom när han försvunnit. Den nya rösten är dessutom mycket bättre, även om det är en ganska irriterande brittisk barnröst så passar det så mycket bättre att han låter barnsligare än i tidigare versioner.

Comic relief: Tigger 2/5
På 70-talet hade han en egen del i filmen men här tar han mindre plats. Han är lite smårolig, kanske framförallt när han försker få Eeyore att bli Tigger 2

Musical numbers: 3/5
En hel del rätt mysiga låtar som passar bra in i den mysiga stämningen i Hundred Acre Woods. Och Zooey Deschanel sjunger tre låtar vilket så klart är awesome!

Total: 4/5
På vissa sätt kan den här knappt timmeslånga filmen ses som en bagatell men den är så jäkla charmig och mysig och jag kan inte annat än att bara må bra när jag ser den. Storyn, som i grunden bara går ut på att Pooh är hungrig, är inte jättestark men det gör inte så mycket när filmen är så vacker, skojig och som varm som den här är. Winnie the Pooh är en film man blir glad av helt enkelt.


Next up: Nä nu är det slut. Åtminstone tills Wreck-it Ralph kommer senare i år. Det är för övrigt en film jag ser fram emot, den handlar om en bad guy från ett gammalt arkadspel som drömmer om att en gång få vara hjälte i ett tv-spel. Men just nu finns det som sagt inga fler Disney Classics. Vad ska man ta sig an för filmtittarprojekt härnäst tro? Förslag?

Top 10: Sommaralbum

Innan sommarvärmen försvinner så tänkte jag lista mina tio somrigaste album. Jävligt svårdefinerad lista, vad gör ett album somrigt liksom? Kan kanske tyckas lite oklart varför jag plockat just de tio skivor som är på listan men det kan bero på skivans sound, låtar, känsla, omslag, något minner jag har, all of the above eller none of the above. Hur som helst så är detta de tio somrigaste albumen enligt mig.

10. The Beach Boys - Pet Sounds (1966)

Beach Boys är ju jäkligt somriga. Punkt. Pet Sounds är kanske inte deras somrigaste album, inte lika mycket surftema som tidigare skivor, men det är deras bästa och det räcker med 7 sekunder av första låten, Wouldn't It Be Nice, för att man ska få den rätta sommarkänslan.

9. Beach House - Teen Dream (2010)

Ett Beach-band igen men, nej det är inget genomgående tema på listan. Dreampopduons tredje album gör det lätt att drömma sig bort till en äng eller dylikt under en molnlös himmel.

8. Friendly Fires - Pala (2011)

Fjolåret bjöd på mycket somrig musik. Friendly Fires andra album var ett av albumen som bidrog med det. Hela skivan har ett somrigt skimmer över sig men det är nog Hawaiian Air som är Piggelinen i kylväskan, vindstillheten på badmintonplanen eller annan valfri dålig sommarmetafor.

7. Foster the People - Torches (2011)

Torches var ett annat album som representerade sommaren 2011. Pumped Up Kicks kom redan hösten 2010 men det känns som det blev en motsats till sommarplåga under det nästkommande året. Men faktum är att nästan alla låtar på skivan osar pollen och myggbett.

6. Håkan Hellström - Det är så jag säger det (2002)

Håkan H känns mest höst för mig i vanliga fall men Det är så jag säger det är väldigt mycket sommar i min värld. Kanske är det linnena Håkan och den andra grabben har på omslaget. Kanske är det den jättesomriga videon till Kom igen Lena! Eller så är det för alla brasilianska influenser som låtarna har. Sommar är det iaf som sagt.

5. The Go! Team - Rolling Blackouts (2011)

Den tredje och bästa och somrigaste plattan från 2011 stod The Go! Team för. Jag känner för att ta på mig ett par coola solglasögon (som jag inte har) och dra iväg på longboarden (som jag inte eller har) med t ex Secretary Song i hörlurarna (som jag faktiskt har!)
4. Animal Collective - Merriweather Post Pavilion (2009)

Det var när en remix på Summertime Clothes spelades på jobbet (vilket är helt sjukt oväntat) som jag egentligen kom på att jag skulle göra denna lista. Den är väldigt somrig liksom hela denna fantastiska skiva!

3. Sigur Rós - Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust (2008)

De fina Islänningarna är likt Hellström egentligen ganska höstiga i mitt tycke men det något lekfullare, men samtidigt lika fina, albumet som jag inte orkar skriva titeln på igen har en mycket stark sommarkänsla. Detta ter sig framförallt i Inní mér syngur vitleysingur och den makalösa Festival som också för tankarna till den fantastiska blandning av konfettiregn och sommarregn under deras spelning på Way Out West 2008.

2. Vampire Weekend - Vampire Weekend (2009)

Den glada popen med de afrikanska rytmerna från New Yorkbandet Vampire Weekend gör att man helt instinktivt går och marinerar en köttbit och samtidigt börjar slipa surfbrädan. Det räcker egentligen att lyssna på de inledande sekunderna på alla låtar för att man ska vilja gå och damma av krocketklubborna.

1. Queens of the Stone Age - Rated R (2000)

Öppningsspåret heter Feel Good Hit of the Summer och är inte helt ologiskt lite av ett sommaranthem för min del. Skivan handlar mest om knark, inte minst nyss nämnda låt, men för min del för den mest tankarna till härligt sommarhäng. En öl, en park, en grill och Auto Pilot. Det är sommar för min del.


Vilka är era bästa sommaralbum/låtar?

Disney Classics #50: Tangled



Tangled (2010)

Good guy: Rapunzel 2/5
En tjej med jättelångt hår som har superkrafter, låter väl spexigt. Jo, nja, nä eller hon är väl okej. Dock känns hon väldigt ung vilket är lite disturbing då det hela romansen i filmen därmed luktar barnarov.

Bad guy: Gothel 2/5
Trots att filmen kryllar av skurkar så är det en gammal tant som är the bad guy. Hon t o m kallar sig själv för bad guy. Gothel har kidnappat Rapunzel och håller henne inlåst i ett torn för att utnyttja krafterna i hennes hår för att hålla sig ung. Hon är elak men mest är hon en svag version av Lady Tremain från Askungen.

Love interest: Flynn Rider 3/5
Flynn Rider är en ökänd skurk men egentligen heter han Eugene Fitzherbert och är innerst inne en hygglig kille. Den karaktärsförvandlingen har man ju sett ett antal gånger men Flynn är rätt rolig och charmig och jag tror jag tycker han är bra.

Comic relief: Maximus 2/5
Det finns nästan alltid en halvrolig karaktär som inte pratar i Disneyfilmer så även här i form av Rapunzels kameleont-husdjur. Den största comic relief-en i filmen är dock hästen Maximus som inte heller har några repliker men däremot beter sig väldigt mycket som en människa. Han är lite smårolig ibland men inte så ofta, tur att det finns andra humorinslag som väger upp.

Musical numbers: 3/5
Kändes som det var väldigt många sångnummer i denna film, de flesta var tyvärr ganska intetsägande. Plus till I've Got a Dream, en rolig låt som Rapunzel sjunger med alla tjuvar som fick mig att tänka på Camelot-låten från Monty Python and the Holy Grail. Extra minus till kanske det konstigaste låt-montage jag sett då Rapunzel kommer till staden för första gången.

Total: 3/5
Var ganska tveksam både innan och i början av filmen. Dels kändes den lite mesig och dels var jag inte helt förtjust i utseendet på filmen. Efterhand tyckte jag dock bättre och bättre om den. Även om jag inte gillar hur den ser ut så blev jag väldigt imponerad över själva animeringen. Alla karaktärer var väl inte superbra men ingen är dålig och storyn är helt ok. Men framförallt fann jag filmen underhållande. Till skillnad från Princess and the Frog, som inte bjöd på några skratt, så hade denna en hel del bra inslag av humor att bjuda på. T o m Disneys sedvanliga förutsägbarheter misslyckades med att få mig att ogilla denna film.


Next up: Winnie the Pooh


Disney Classics #49: The Princess and the Frog



The Princess and the Frog (2009)

Good guy: Tiana 2/5
Helt ok karaktär egentligen väl men Tiana besitter väl, som nästan alla andra huvudkaraktärer i Disneys historia, the main character curse. Känns som hon inte tillför så mycket mer än att vara just storyns huvudkaraktär.

Bad guy: Dr Facilier a.k.a. The Shadow Man 4/5
Filmens behållning. När jag tänker efter så är en fyra kanske lite för högt betyg men The Shadow Man är värd den marginalen till övriga betyg i den här genomgången. Den mystiske voodoo-mannen, vars skugga nästan är en ännu större skurk, är rätt creepy och har en riktigt bra bad-guy-låt. Mycket bra voicad av duktige Keith David

Love interest: Prince Naveen 2/5
Snudd på en trea till Prinsen som voodoofieras till ett liv som groda. Jag tycker att den bortskämda men inte längre rika prinsen är ganska charmig men betyget dras ner när de snabbt ska försöka väcka sympatier för honom genom att dra upp nån jag-fick-allt-fixat-för-mig-men-det-är-ändå-synd-om-mig-dravel.

Comic relief: Louis & Ray 2/5
Varken Louis, den trumpetande alligatorn, eller eldflugan Ray bjuder inte på många skratt, inget om du frågar mig, i denna film även om detta är meningen med dessa karaktärer. Rays öde i filmen var nog också det sämsta med filmen.

Musical numbers: 3/5
Randy Newman står bakom låtarna i denna film och säga vad man vill om honom men så länge man slipper höra honom sjunga så är han faktiskt en duktig tecknad-film-låtskrivare. En hel del catchy New Orleans-influerade låtar där Shadow Mans nummer sticker ut som den bästa låten.

Total: 2/5
Jag hade lite förhoppningar på denna film faktiskt, hade hört att den skulle vara bra med gammaldags Disney-känsla. Visst filmen går tillbaka till old fashioned animering efter tre datoranimerade filmer och det är ju förvisso trevligt men filmen i sig, not so good. I stort sett allt i filmen känns gjort, den är förutsägbar till den grad att t o m det oförutsägbara blir förutsägbart, humorn lyser med sin frånvaro, storyn och dess sensmoral känns stundtals trivial och stundtals diffus och karaktärerna är med några få undantag ganska tråkiga. Fram till sista kvarten kände jag att detta var en axelryckning till film sen tog den en vändning mot det ännu sämre och de sista minuterna var näst intill outhärdliga.
The Princess and the Frog är trots allt inte en dålig film egentligen men jag hade hoppats på betydligt mer än så här.


Next up: Tangled

Disney Classics #48: Bolt



Bolt (2008)

Good guy: Bolt 3/5
Bolt är, precis som Truman i The Truman Show, ovetande om att han är stjärnan i en TV-serie och tror således att han har de superkrafter han har i serien även på riktigt. Bolt är en trevlig karaktär framförallt när det börjar gå upp för honom att han bara är en vanligt hund och ska börja försöka bete sig som en sådan.

Bad guy: Hollywood 2/5
Förutom den elaka karaktären som finns i tv-serien i filmen så är det nog Hollywood som är närmast att vara bad guy. Produktionsbolaget bakom tv-serien är elaka genom att göra allt för att Bolt inte ska fatta att allt är fake. Men framförallt är det Pennys agent som är svinig då han försöker exploatera henne på alla möjliga sätt.

Love interest: Penny 2/5
Penny är Bolts motspelare och matte i tv-serien men det starka bandet dem emellan är genuint från båda parter så det är fint när de båda äntligen återförenas även om inte Penny är en särskilt rolig karaktär.

Comic relief: Rhino 2/5
En hamster som rullar omkring i en boll och är ett stort fan av superhunden Bolt borde kunna vara en rolig sidekick men är dessvärre inte det.

Musical numbers: 2/5
Var det några låtar i den här filmen? Jo det var det väl men de gjorde varken från eller till, som vanligt i de senaste filmerna. Dags att hyra in Phil Collins snart igen?

Total: 3/5
Efter en smått awesome inledande actionsekvens så är filmen ganska trevande men den tar sig efterhand och blir riktigt hygglig efter att Bolt inser att han inte är någon superhund. Även om filmen till viss del känns som en blandning av typ alla Pixars filmer så gillar jag idén och den utförs på ett helt ok sätt, hade gärna sett lite mer/bättre komiska inslag dock.


Next up: The Princess and the Frog

Disney Classics #47: Meet the Robinsons



Meet the Robinsons (2007)

Good guy: Lewis 3/5
För att vara en barnkaraktär voicad av ett barn i en Disneyfilm så är huvudkaraktären i denna film helt ok. Det supersmarta, föräldralösa barnets historia om hur han letar en familj är ganska fin.

Bad guy: Bowler Hat Guy 4/5
Ett av de bästa bad guy-utseendena någonsin, så over the top. Hans blandning av att vara riktigt elak och samtidigt riktigt silly är väldigt underhållande.


Love interest: Franny 2/5
Mr Robinsons fru och mamma till Lewis nyfunna vän Wilbur är en godhjärtad figur som dessutom lyckats dresserat ett gäng grodor till att bli ett fullfjädrat big band.

Comic relief: The Robinsons 3/5
Resten av familjen Robinson är också underhållande, för det mesta iaf. Roligast är nog tvillingarna Uncle Spike och Uncle Dimitri och även Adam West som Uncle Art. En kul detalj är också att Wilbur säger att hans pappa ser ut som Tom Selleck när Lewis frågar och att det sen är Tom Selleck som gör rösten när väl Mr Robinson gör entré i filmen.

Musical numbers: 2/5
Kommer inte ihåg någon låt från filmen även fast jag såg den alldeles nyss och det säger väl det mesta. Danny Elfman står för musiken i övrigt och det är ju bra.

Total: 3/5
Hade väldigt låga förväntningar på den här filmen och kan inte annat än säga att jag blev väldigt positivt överraskad. Storyn och filmen är väl inte så mycket mer än ok, visst det är som sagt en fin story men kanske inte så originell. Däremot gillar jag hur filmen ser ut, datoranimation funkar mycket bättre här än i Chicken Little och framtidsvisionen är färgsprackande och mysig. Men framförallt tycker jag att Meet the Robinsons är underhållande. Roliga karaktärer, roliga skämt, mycket är galet och löjligt men aldrig "barnsligt löjligt" utan "roligt löjligt". Disney kommer nästan upp i Pixars nivå här, t o m bättre än vissa Pixar-filmer kanske.


Next up: Bolt

Disney Classics #46: Chicken Little

Disney goes computer animation


Chicken Little (2005)

Good guy: Chicken Little 3/5
Den typiska missförstådda, ocoola nörden som söker approval från sin omgivning i allmänhet och sin far i synnerhet. Har setts förut såklart men jag vet inte om det är för att Zach Braff gör rösten men jag finner Chicken Little charmig på något sätt.

Bad guy: Foxy Loxy 1/5
Fick nästan läsa mig till att det var denna klasskamrat till Chicken som är bad guy i och med att det är hon som leder "mobbningen" mot honom i skolan men ärligt talat så märks det inte särskilt mycket i filmen så nä, det här är ingen höjdare till bad guy.

Love interest: Ugly Duckling 2/5
Abbagail Ducktail Mallard, kallad Ugly Duckling, är en av Chickens kompisar och de är båda hemligt kära i varandra. Hon är en rätt ok karaktär men gör inte så jättemycket väsen av sig.

Comic relief: Runt of the Litter 2/5
Den tjocka, discoälskande grisen är Chickens andra kompis och det roliga med honom är väl att han är tjock, ängslig och lite korkad. Ibland funkar det litegrann men oftast är han inte så jätterolig.

Musical numbers: 2/5
Mestadels består soundtracket av gamla låtar och visserligen är det schysst med REM i en Disneyfilm men i huvudsak är det onödiga covers på låtar.

Total: 2/5
Jag har lite svårt att bestämma mig vad jag egentligen tycker om Chicken Little. Den är ganska rolig men ändå inte. Den är rätt mysigt animerad men ändå inte. Den har charmiga karaktärer men ändå inte. Det är samma kille som ligger bakom Emperor's New Groove, som jag verkligen gillade, och det kan märkas en del i denna film också men det är några fler swing-and-a-miss bland skämten och popkulturreferenserna i Chicken Little. I slutändan så känner jag att det var en hyffsat bra film. Men ändå inte.


Next up: Meet the Robinsons

Disney Classics #45: Home on the Range



Home on the Range (2004)

Good guy: Maggie 1/5
Maggie är en ko som vunnit utställningar och vänder upp och ner på livet på rangen Patch of heaven. Maggie är också en irriterande och jobbig huvudkaraktär.

Bad guy: Alameda Slim 1/5
Även den stora skurken är rätt irriterande och jobbig. Till en början verkar han ganska bra som bad guy och inledningen till hans låt är ganska lovande. Sen börjar han joddla och allt är downhill därifrån. Hade hellre sett att Wesley och/eller Rico fått mer plats i filmen då dessa två har större skurkpotential.

Love interest: Mrs Calloway & Grace 1/5
Inte så mycket kärlek i denna film men de två nästan-huvudkaraktärerna är iaf älskade av hon som sköter farmen de bor på. De två korna är som det mesta med denna film inte på något sätt nyskapande och allmänt tråkiga.

Comic relief: Willie Brothers 1/5
Lite oklart egentligen vem som egentligen är comic relief i denna film, dels för att många tar sig an rollen och dels för att ingen lyckas. Ett skämt i filmen är rätt roligt dock och det står Alameda Slims hjälpredor, och tillika trillingarna, Willie Brothers för.

Musical numbers: 2/5
Några halvcatchiga låtar med countrytema men overall så är det inte mycket att hurra för.

Total: 1/5
Det känns verkligen som ingen inblandad i denna film ens försökte, verkar inte ligga någon ansträngning bakom Home on the Range. Storyn är gjord till döds, karaktärerna är för många och engagerar inte, animeringen är ful och känns halvfärdig, skämten är billiga och snudd på pinsamma. Sammanfattningsvis så är detta en av Disneys sämsta filmer, nudd på Dinosaur-klass faktiskt.


Next up: Chicken Little

Disney Classics #44: Brother Bear

Faktiskt den enda Disneyfilmen efter Mulan som jag hade sett tidigare.


Brother Bear (2003)

Good guy: Kenai 2/5
Börjar bli lite tröttsamt men detta är en typisk Disney-huvudkaraktär. Inte jättedålig men ingen man kommer skriva flera spaltmeter om. Den unga inuitens förvandling till björn kanske man kan tycka är intressant men jag finner den mest märklig.

Bad guy: Denahi 1/5
Kenais bror tror att björnar är ansvariga för både hans äldre och yngre bror och ger sig därför på jakt efter Kenai som han tror är den björn som dödade just Kenai. The plot thickens. Denahi får dock inte alls särskilt stort utrymme i filmen och egentligen är han ju inte en bad guy så därför är han en av de svagare disneyskurkarna.

Love interest: Koda 1/5
Broderlig kärlek uppstår mellan Kenai och björnungen Koda som ska hjälpa sin nyfunna vän att hitta ett berg. Jag tror man ska tycka Koda är en charmig unge men jag känner mer igen mig i den irritation som Kenai upplever när de två först träffas. Koda är väldigt jobbig helt enkelt.

Comic relief: Tuke & Rutt 2/5
De två kanadensiska älgarna som dyker upp då och då i filmen har några roliga moments men deras roll i filmen är lite för liten skämten är för få för att det ska bli högre poäng.

Musical numbers: 2/5
Phil Collins är tillbaka och han är lika Phil Collins-ig som alltid men även om låtarna inte är något vidare så kan jag inte säga annat att On My Way är lite catchig och att jag på något mystiskt sätt gillar den en aning.

Total: 2/5
Såg den här för typ åtta år sedan och har för mig att jag tyckte den var rätt ok. Nu när jag sett den en andra gång så känner jag mer att den är knappt ok. Känns som det finns en rätt bra story där någonstans men att manusförfattarna inte tyckte det var värt att utveckla och utnyttja den till fullo. I övrigt är filmen, karaktärerna, animationen, humorn något man glömmer ganska snabbt efter man sett filmen.


Next up: Home on the Range

RSS 2.0