Top 100 2010: 51-60

60. Oskar Linnros - Ack, Sundbyberg (Vilja Bli)
Ganska bra svenskår i år och då har jag faktiskt ändå inte lyssnat på Robyn's alla skivor. Oskar Linnros är en glad överraskning som splittade med Daniel Adams-Ray för att köra solo (många som gått den vägen i år känns det som). Debuten var lite upp och ner men en av låtarna som var upp var första singeln Ack, Sundbyberg.

59. Yeasayer - Rome (Odd Blood)
Blocket med extremt bra låtar, som iofs utgör nästan hela skivan, på Yeasayers Odd Blood avslutas med den dansanta Rome.

58. Wolf Parade - Pobody's Nerfect (Expo 86)
Fjärde kanadensiska bandet som återfinns på listan. Wolf Parade gör på sin tredje skiva stundtals riktigt bra rockmusik. Här är ett exempel. Plus också till titeln Pobody's Nerfect.

57. Sleigh Bells - Treats (Treats)
Titelspåret är det som avslutar Sleigh Bells debutLP och som det gör det. Trummorna hamrar på som fan och det släpande gitarriffet manglar över en och mitt i allt finns Alexis ljuva stämma och bildar fantastiska kontraster.

56. Angus & Julia Stone - For You (Down the Way)
Den australiensiska syskonduon låter bäst när systern sköter sången som t ex For You. Jag fastnade för låten när jag såg dom spela i Köpenhamn i våras. Väldigt fin text.

55. Håkan Hellström - Shelley (2 steg från paradise)
På tal om texter, ingen slår ju faktiskt Håkan i Sverige. Ok kanske dött lopp med Krunegård men i år så var Hellström herre på texttäppan iaf. Man känner verkligen hur länge han stått i regnet på den där jävla gatan.

54. Sam Amidon - You Better Mind (I See the Sign)
Svårt att hitta information om Sam Amidon så jag vet inte vem kvinnan är som Sam sjunger duett med på denna låt. Däremot vet jag att det låter jäkligt bra!

53. Klaxons - Flashover (Surfing the Void)
När Klaxons är bra är dom jävligt bra men tyvärr är deras två album lite ojämna. Men man kommer ju dock långt med höga toppar. Debuten innehöll kanske fler men uppföljaren har också ett par som t ex Flashover.

52. Dylan LeBlanc - If the Creek Don't Rise (Paupers Field)
20-årige country-folk-rock-singer-songwritern Dylan LeBlanc slog igenom i det tysta med sin debut, så pass mycket så hans spelning i Göteborg var slutsåld till min stora förtret. Därför får jag istället avnjuta honom på hans vackra LP vilket inte är särskilt svårt att göra.

51. The Black Keys - Everlasting Light (Brothers)
Blues-rock-duon som jag upptäckte när dom spelade hos Conan för snart fem år sen kom ifjol med sitt sjätte album och börjar äntligen få det erkännande dom förtjänar. Brothers är inte lika bra som 2006 års Magic Potion men bra är den vilket man hör direkt på detta inledande spår.

Listan på Spotify (Såja, nu får ni hålla er till tåls. top 50 inleds om en vecka!)

Top 100 2010: 61-70

70. Avi Buffalo - Truth Sets In (Avi Buffalo)
Avigdor Zahner-Isenberg och hans band Avi Buffalo släppte sitt självbetitlade album i April och redan då kändes det som ett av årets album men det får nog nöja sig med att ha varit vårens album. Inledande Truth Sets In sätter standarden på skivan; både lite glatt och dystert på samma gång och framförallt vackert.

69. The Drums - Forever and Ever Amen (The Drums)
Ett av dom tidiga bandsläppen till 2010 års Way out west och då hade dom bara släppt en EP. Eller bara och bara, jag är egentligen lite skeptisk till EP-formatet men The Drums Summertime! är helt fantastisk. Med sin debut-LP kommer dom inte riktigt upp i samma nivå, kanske några för många låtar, men den är också riktigt riktigt bra. Forever and Ever Amen är bara en av många bra låtar.

68. Beach House - Used To Be (Teen Dream)
Också ett upptäckt-via-WOW-band. Beach House vackra drömpop är oerhört bra framförallt i början av deras tredje album som kan vara en av årets starkaste inledningar, en inledning som avslutas med Used To Be.

67. Two Door Cinema Club - Cigarettes in the Theatre (Tourist History)
När Two Door Cinema Club's låt Something Good Can Work var med i den töntiga Fanta-reklamen så tänkte jag mest "vad är det här för dålig Phoenix-kopia?" Efterhand så kom jag ju som tidigare nämnt fram till att det var en bra Phoneix-"kopia". Fanta-låten är förvisso rätt bra men inte lika bra som t ex Cigarettes in the Theatre.

66. The Dead Weather - The Difference Between Us (Sea of Cowards)
Jag hoppas inte The White Stripes är nedlagt men om det skulle vara så så är det åtminstone bra att Jack White fick ordning på sitt sidoprojekt/supergrupp The Dead Weather. Första försöket var väldigt upp och ner medan andra albumet är mycket mer jämnt och mycket bättre. Fin och mörk låt där man märker att Allison Mosshart tagit över mer och mer som huvudsångare i bandet.

65. Jónsi - Animal Arithmetic (Go)
Ett annat sidoprojekt är Jón Þór Birgissons soloprojekt Jónsi. Väldigt mycket Sigur Ros låter det förståss fast lite mer engelska och lite mer tempo. Albumet börjar bra men tappar lite i längden. Animal Arithmetic är en väldigt glad historia iaf.

64. MGMT - Brian Eno (Congratulations)
Om man inte räknar demo-albumet MGMT släppte som The Managment så är deras andra skiva inte riktigt lika bra som deras debut från 2008. MGMT är dock ett väldigt intressant band som jag måste ge mer tid känner jag. Låten om gamle Roxy Music-medlemmen är en av låtarna jag fastnat för så här långt.

63. The National - Bloodbuzz Ohio (High Violet)
Sa det mesta jag kan säga om The National på plats 96. Bloodbuzz Ohio är iaf High Violets bästa låt, hade kanske kunnat vara högre på listan egentligen men men. Dess starka vapen är som vanligt när det gäller The National Matt Berninger fantastiska röst.

62. The Tallest Man on Earth - Lion's Heart (The Wild Hunt)
Lion's Heart gömmer sig lite lömskt i slutet av albumet så det var egentligen när jag hörde den i serien Hung (mycket bra serie för övrigt) som jag upptäckte hur bra denna låten är.

61. Kele - Walk Tall (The Boxer)
Ännu ett sido/solo-projekt. Här är det Bloc Party's sångare Kele Okereke som jobbar ensam. Det bästa med hans soloalbum är att han förhoppningsvis kan leka av sig här, vilket han gör, så att Bloc Party kanske kan hitta tillbaka till sin ursprungliga simplare och råare form. Det näst bästa med skivan är öppningsspåret, marschlåten Walk Tall.

Listan på Spotify (Går ju snabbt det här, ska försöka gå igenom 60-51 också innan jag åker iväg till Barcelona så kommer top 50 med start nästa helg)

Top 100 2010: 71-80

80. Chief - Stealing (Modern Rituals)
Ännu ett amerikanskt skäggigt folkrock-band kan tyckas och visst dom låter stundtals väldigt mycket som Fleet Foxes, Band of Horses och gänget men Chief's debutalbum lyckas trots allt sticka ut från skägghavet och visar sig vara minst lika bra som sina influenser.

79. Kanye West - Runaway (My Beautiful Dark Twisted Fantasy)
Kritikerna snackade mycket om att Kanye var väldigt självkritisk på senaste skivan och det visar han väl prov på inte minst i Runaway. En av årets längsta låtar, drygt 9 minuter, och den 79e bästa. Let's have a toast for the douchebag!

78. The Radio Dept. - Domestic Scene (Clinging To A Scheme)
Det var ganska sent på året som jag började lyssna på denna Lund-grupp och jag behöver egentligen mer tid innan jag riktigt ska fastna för dom. Öppningsspåret på deras tredje album hann iaf fastna tillräckligt för att komma med på listan.

77. Sleigh Bells - Kids (Treats)
Vilka är då Sleigh Bells som dyker upp på listan titt som tätt? Wikipedia beskriver denna Brooklyn-duo som noice pop/dance punk och ja varför inte. Dom är signade på M.I.A.'s skivbolag och det finns ganska många liknelser musikaliskt mellan dessa. Älskar för övrigt Alexis "primalskrik" som dyker upp lite då och då bl a i Kids.

76. Midlake - Acts of Man (The Courage of Others)
Också skäggiga amerikaner som spelar folkrock dock aningen mer nedstämda och 70-tals-inspirerade än Chief och dess jämlikar. Acts of Man som inleder deras 3:e album är ett bra bevis på detta. Ännu bättre bevis var det dock under den stämningsfulla konsert dom bjöd på i Göteborg i höstas.

75. Foals - Spanish Sahara (Total Life Forever)
Första singeln från Oxford-baserade Foals andra LP är en låt som hela tiden byggs upp på ett väldigt vackert sätt under sina nästan 7 minuter. Den symboliserar lite bandets beskrivning av albumet: "Tropical prog" och "like the dream of an eagle dying". Total Life Forever spelades för övrigt in i Göteborg.

74. Hungry Kids of Hungary - Scattered Diamonds (Escapades)
Australiensiska Hungry Kids of Hungary låter ofta som Vampire Weekend men på ett bra sätt. Det finns låtar på deras debut som visar andra kvalitéer men de hungriga barnen låter ändå bäst när dom låter vampyr-influenserna tar över. Som på Scattered Diamonds t ex.

73. Maximum Balloon - If You Return (Maximum Balloon)
Producenten, och den kanske största hjärnan bakom en av mina absoluta favoritgrupper TV on the Radio, David Andrew Sitek släppte 2010 ett soloprojekt under namnet Maximum Balloon. Han bjöd in massa artister, t ex David Byrne och Karen O, som fick vara med på varsin låt. Bästa resultatet fick han fram med Göteborgs-bandet Little Dragon.

72. Woodpigeon - My Denial in Argyle (Die Stadt Muzikanten)
Kanadensisk indie-rock är riktigt stark nu för tiden så man kan ju nästan börja förlåta dom för Bryan Adams snart. Woodpigeon, eller Woodpigeon Divided By Antelope Equals Squirrel som dom ursprungligen hette, släppte ifjol sitt tredje album och i ärlighetens namn så har jag inte lyssnat på den jättemycket, det har mer blivit deras tidigare alster. My Denial in Argyle fastnade jag dock för.

71. Arcade Fire - The Suburbs (The Suburbs)
Speaking of kanadensisk indie-rock så är väl Arcade Fire bandet som går i täten för genren. 2010 släppte dom ett konceptalbum om livet i förorter. Inledande titelspåret fångar känslan perfekt.

Listan på Spotify (och återigen, dom låtar som går att klicka på finns inte på spotify så det är youtube som gäller)

Top 100 2010: 81-90

90. Yeasayer - Love Me Girl (Odd Blood)
Yeasayer, ja Yeasayer. Vilket jävla band. Valde Sigur Ros före detta band under WOW 2008 (vilket jag inte ångrar egentligen) för då visste jag inte deras storhet. Deras andra album, Odd Blood, som alltså kom 2010 är helt sjukt bra, känns som Love Me Girl hade kunnat vara mycket högre om det inte vore för att dom har massa andra bra låtar på skivan. 90:e plats får den iaf.

89. The Acorn - Crossed Wires (No Ghost)
The Acorn har flygit lite under radarn när man blickar tillbaka på fjolåret, en rätt bra skiva lyckades kanadensarna pressa fram 2010 och en av diverse bra låtar är just Crossed Wires som är ganska kort, tempostark och älskvärd.

88. Stornoway - I Saw You Blink (Beachcomber's Windowsill)
Samma sak som The Acorn gäller Stornoway, folkrock-band som inte gjorde mycket väsen av sig men som ändå gjorde ett fint avtryck i 2010 års musikland. Inte lyssnat så överdrivet på denna engelska grupp men har hittat diverse favoritlåtar på deras debut-platta. Bl a I Saw You Blink.

87. The Tallest Man on Earth - Troubles Will Be Gone (The Wild Hunt)
Oj oj oj, vad ska man säga om Tallest Man on Earth utan att säga för mycket, för så mycket kan jag säga att han kommer dyka upp mången gång på denna lista. Kristian Matsson, som han egentligen heter, har iaf gjort ett fantastiskt andra-album som jag som sagt kommer återvända till under listan. Sjukt svårt att rangordna låtarna på The Wild Hunt men jag tror jag fick till det ganska bra. Troubles Will Be Gone är iaf 87a.

86. Sleigh Bells - Riot Rhythm (Treats)
Andra Sleigh Bells-låten på listan. Eftersom det kommer flera, oj I give away en hel del nu känner jag, så ska jag inte prata sönder detta band. Riot Rhythm är iaf ytterligare en underbar med marschliknande beat. "You gotta march" sjunger Alexis Krauss, och det gör man så gärna. Treats är inte bara ett av årets bästa album det är det överlägset bästa promenix-albumet från 2010!

85. Broken Social Scene - Meet Me in the Basement (Forgiveness Rock Record)
Ännu ett kanadensiskt band, eller kollektiv som man kan kalla dom. Från 6 till 19 medlemmar enligt wikipedia iaf. Forgiveness Rock Record är deras tredje skiva och den är riktigt bra. Meet Me in the Basement känns lite signifikativ med Broken Social Scene på nåt sätt, massa instrument och grejer som händer på samma gång. Dessutom, enligt min lista, 2010 års bästa instrumentala låt.

84. Shout Out Louds - Show Me Something New (Work)
Efter Håkan och Tallest Man on Earth så är stockholms-bandet Shout Out Louds tredje svenska artisten ut på denna lista. Shout Out Louds är betydligt bättre live än på skiva kan jag villigt intyga efter att ha sett dom två gånger under 2010 varav den första spelningen slutade med att vi mötte hela bandet på Babar efter spelningen och jag spöade basisten Ted Malmros med 8-6 i Airhockey. Show Me Something New är en av dom låter som för en tillbaka till bandets debut-album, då dom för övrigt var som bäst enligt mig.

83. Sam Amidon - How Come That Blood (I See the Sign)
En av många metacritic.com-artister som jag upptäckt i år är Sam Amidon. Hans senaste bidrag till musikvärlden, I See the Sign, fick mycket bra betyg på tidigare nämnda sida (som alltså sammanställer en mängd recensioner från diverse kritiker) och den är mycket bra. Jag fastnade snabbt för öppningspåret How Come That Blood och Sam's mycket trivsamma röst.

82. Vampire Weekend - Horchata (Contra)
Vampire Weekend alltså, mycket bra andra album som sagt. Horchata, som är öppningsspåret på senaste skivan, är ingen tempohöjare men innehåller likväl dom afrikanska rytmerna som utgör Vampire Weekend och som med dom flesta andra VW-låtarna så blir man väldigt glad när man hör detta.

81. Two Door Cinema Club - Undercover Martyn (Tourist History)
Phoenix gjorde en av 2009 års bästa skivor så självklart så släppte dom inget album i fjol. Det tomrummet på release-kalendern fylldes dock av Two Door Cinema Clubs debut Tourist History. Visst Nordirländarna låter väldigt ofta som deras franska influenser men är det egentligen nåt fel med det? Dessutom låter dom tillräckligt säregna för att det ska vara riktigt bra. Undercover Martyn är en av deras "lugna" låtar men ja ni hör ja att det är uptempo som är deras melodi.

Listan på spotify (Ok nu börjar artister som inte finns på spotify dyka upp, tryck bara på deras namn så får ni höra låtarna!)

Top 100 2010: 91-100

Så här i gala och krönikatider så tycker jag det är ett ypperligt läge att dra igång bloggen igen och jag menar, så länge inte oscar-galan varit så är det väl ok att summera fjolåret? 2010 handlade i huvudsak om musik för min del, har aldrig varit med om ett år där jag upptäckt så många nya band och artister. Väldigt skoj såklart men det var kämpigt att välja ut bästa låtarna bland dom 536 stycken fördelat på dom 47 album som släpptes under fjolåret som jag lyssnat på. Till slut fick jag fram 137 låtar som jag senare filade ner till en fin top 100-lista. So without further adieu; Mina 100 bästa låtar från 2010:

100. Håkan Hellström - River en vacker dröm (2 steg från paradise)
Jag blev lite besviken när den här specialskrivna låten dök upp på Håkans senaste album eftersom han sa att det var första och sista gången den spelades när han körde den som extranummer under Way out west. Den får dock vara med på listan för att Way out west-spelningen ju var ifjol plus att låten är riktigt bra.

99. Kings of Leon - The Face (Come Around Sundown)
Kings of Leon gjorde inte någon särskilt bra uppföljare till 2008 års grymma genombrott Only by the Night. Come Around Sundown innehåller endast ett fåtal ljusglimtar där The Face lös starkast, trots det kom den knappt med på listan.

98. The Black Box Revelation - Do I Know You (Silver Threats)
Denna belgiska gitarr-och-trummor-duo upptäckte jag när dom var förband åt Eagles of Death Metal får något år sedan. I fjol släppte dom sin andra fullängdare och även om den kanske inte känns riktigt lika bra som debuten så är det inte långt ifrån. Svårt att välja bästa låten från skivan men Do I Know You sticker nog ut lite mer än övriga.

97. The Gaslight Anthem - American Slang (American Slang)
New Jersey-rockarna som låter som Bruce Springsteens och Tom Pettys kärleksbarn gjorde ett ganska trevligt album 2010 följt av en ganska trevlig spelning här i GBG. Ganska trevlig, inte mycket mer. Öppnings- och titelspåret är bäst från denna deras tredje skiva för den är ganska trevligast.

96. The National - Anyone's Ghost (High Violet)
The National är lite intressant. Jag såg dom 2008 på WOW och tänkte att det här är ju bra. Sen tänkte jag inte så mycket mer på dom förrän dom var klara för WOW 2010 och jag insåg att jag ju glömt att lyssna på dom. Laddade hem deras diskografi men det blev faktiskt inte så mycket lyssnat ändå. Såg dom på håll på WOW i somras och var inte så övertygad. Lyssnade till slut igenom senaste alstret och insåg att den ju faktiskt är riktigt bra. En av dom bättre låtarna är denna och det är egentligen mest tack vare Matt Berningers röst som är awesome.

95. Broken Bells - The Ghost Inside (Broken Bells)
En stor miss var att missa Broken Bells på Way out West. Duon bestående av The Shins-sångaren James Mercer och Brian Burton a.k.a. Danger Mouse är en intressant konstellation och deras självbetitlade debutalbum är inte alls dumt. En av godbitarna är The Ghost Inside som är typ ett Gnarls Barkley-beat ackompanjerat av Mercers vackra röst.

94. Kanye West - Lost in the World (My Beautiful Dark Twisted Fantasy)
Jag har alltid haft ett gott öga till Kanye även om jag aldrig varit inne på hiphop på något sätt och även om jag inte håller med majoriteten av kritikerna som säger att detta är årets album så kan jag förstå varför så många säger så. På ett par låtar samarbetar han med fantastiske Bon Iver bl a på denna som inledningsvis består av Bon Ivers Woods. Har hört delade meningar från Bon Iver-fans om det är bra eller inte. Jag tycker det är bra även när Kanye slutligen gör om den till en partylåt.

93. Vampire Weekend - Cousins (Contra)
Vampire Weekend släppte 2010 sin uppföljare till deras fantastiska debut. Contra är inte lika fantastisk men innehåller ändå många goda nummer och bjuder fortsatt på afrika-influerade och enormt svängiga rytmer, inte minst i Cousins.

92. Erland and the Carnival - The Sweeter the Girl the Harder I Fall (Erland and the Carnival)
Simon Tong som varit med i bl a The Verve och Blur slängde ihop ett band som spelar gamla folksånger i lite modernare folkrock-tappning eller nyskrivna folkinfluerade låtar. Och dom gör det väldigt väldigt bra! The Sweeter the Girl är bara ett exempel, den låter som nåt nån gammal trubadur spelat på nån engelsk pub förr i tiden.

91. Sleigh Bells - Crown in the Ground (Treats)
Vad som var mycket värre än att missa Broken Bells på WOW var att missa Sleigh Bells. Deras debut som släpptes ifjol nådde mig först under hösten lite för sent. Överlägset den skiva jag lyssnat mest på i vinter och jag hade nästan kunnat ta med alla deras låtar på denna lista. Riktigt så blev det inte men ganska många finns med. Crown in the Ground är en av dom, beatet som finns med i alla deras låtar är lika starkt i denna som i hela skivan och det är bara så underbart.

Listan på spotify (som fylls på allt eftersom nya delar kommer upp här, kanske nästa redan imorrn...)

RSS 2.0