Disney Classics #43: Treasure Planet

Är Disney's hittils största flopp så dålig?


Treasure Planet (2002)

Good guy: Jim Hawkins 2/5
15-årige Jim är en svårtyglad äventyrslysten yngling som dras in i en skattjakt bland fjärran planeter. Inte en direkt dålig karaktär men som så brukligt är när det kommer till Disney's huvudkaraktärer så är Jim inte särskilt minnesvärd trots fint voicad av Joseph Gordon-Levitt.

Bad guy: John Silver 3/5
Silver, en cyborg-pirat, är en väldigt intressant karaktär. Är han ond eller god egentligen? På ett sätt är det en av de bästa karaktärerna som Disney haft i en film men samtidigt så känns det som han skulle kunna ha gjorts så mycket bättre.

Love interest: Captain Amelia/Doctor Doppler  2/5
Jo de får in lite kärlek i den här filmen också men det är en väldigt onödig kärleksstory. Kaptenen på RLS Legacy, Amelia, fattar tycke för den fumlige doktorn, och vännen till familjen Hawkins, Doppler. Doppler är en lite smått irriterande karktär medan Amelia är helt ok men inte heller hon är särskilt minnesvärd.

Comic relief: B.E.N. 2/5
Roboten B.E.N. som har varit strandsatt på Treasure Planet ett längre tag står för humorn i filmen. Tyvärr är det inte så ofta som han får till det. Det händer att han är rolig men oftast stör man sig på honom.

Musical numbers: 1/5
Inga musical numbers i filmen men två generiska radiorock-låtar från Goo Goo Dolls sångare får vi lyssna på iaf men dessa glömmer man så fort de har slutat.

Total: 2/5
Jag har inte läst Stevensons Treasure Island men har ju hyffsad koll på storyn och jag måste säga att det är kul att se att Disney inte bara gör en vanlig Disneyfiering av en gammal historia utan gör något helt nytt av den genom att flytta storyn till rymden bland robotar och utomjordingar. Funkar det då? Nja skulle jag vilja påstå. Eller den är inte direkt dålig men idén och ambitionerna känns betydligt bättre än den slutgiltiga produkten. Filmen är godkänd men tillika som många av dess karaktärer inte särskilt minnesvärd.


Next up: Brother Bear

RSS 2.0