The Swell Season, Trädgårn, Göteborg, 17/2

Igår stod The Swell Season på Trädgårns scen. "Vilka är det?" kanske en del undrar. Jo det är Glen Hansard och Marketa Irglova, duon som spelar huvudrollerna i filmen Once från 2007. Är det någon som inte sett Once beordrar jag dig att se den snarast för ni har missat en av senaste årens finaste kärlekshistorier. I den spelar Glen och Marketa en irländsk gitarrist/sångare respektive en tjeckisk pianist/sångerska som finner varandra genom musiken. Innan filmen kom hade dom släppt ett album som The Swell Season och ifjol kom det andra studioalbumet Strict Joy som efterföljts av den nuvarande turnén.
Men först uppvärmningen. Förbandet bestod av amerikanske singer-songwritern Josh Ritter. Han såg ut att vara alldeles överlycklig över att få vara i Göteborg och var det någon i publiken som inte var på bra humör så måste det ha gått över snabbt efter att få se Josh stå och le och sjunga och vara allmänt charmig på scenen. Han var väldigt gullig när han typ tog sats varje gång han skulle börja sjunga, lite som Blyger i snövit när han ska sjunga "Jaaaaag tihihihihih". Några riktiga godbitar bjöd han på fast några låtar var lite sega men Josh's charm var omöjlig att motstå och man satt och väntade på att huvudakten skulle äntra scenen med ett stort leende.
Glen och Marketa fick sällskap på scen av Glen Hansards andra band, The Frames, som poserar som The Swell Season's kompband och tillsammans bjöd dom på sin härliga folk-rock och sina fantastiska röster. Glen har en så fruktansvärt kraftfull och känslostark röst utan att på något sätt bli överdriven eller skrikig medans Marketa har en så skör och fin röst så man knappt vågar applådera med risk för att den kanske ska förstöras. Tillsammans låter dom helt underbara. Tyvär känns det som Marketas röst och piano försvinner lite i mixen i låtarna med hela bandet.
The Swell Season har ett riktigt bra upplägg på sin spelning. Först spelar dom ett gäng låtar hela bandet, sedan kör Marketa ett par av "sina" låtar. Efter det tar Glen över showen helt och kör några nummer helt själv bland annat Say It To Me Know med vare sig ipluggad gitarr eller mikrofon. Under denna del fick han även igång oss i publiken, som hittils varit lite lågmäld, i och med vissling och körsång under låten Papercup. Och om Josh Ritter verkar vara en go kille så är Glen nog ännu goare. Han verkar vara en så ödmjuk och jordnära kille  och han levererade nog dom roligaste och bästa mellansnacken jag varit med om.
När Glen var klar presenterade han sin violinist-kompis från The Frames som körde en gammal irländsk folklåt och sen tog Marketa över med sin fantastiska Loved You Wrong, bästa spåret från senaste plattan.
Bäst under konserten var dock extranumren. Först spelade Glen och Marketa Oscar-vinnande Falling Slowly tillsammans med Lies. Därefter ropades Josh Ritter tillbaka på scenen för ett eget extranummer och sedan avslutades det hela med High Horses med hela bandet.
En riktigt härlig spelning från start till mål. Och man blev ju inte lite sugen på att se Once igen.

Filmarkivet: Be Kind Rewind



Titel: Be Kind Rewind
År: 2008
Regi: Michel Gondry
I rollerna: Jack Black, Mos Def, Danny Glover
Handling: Jerry (Black) råkar ut för en olycka vid elkraftverket och blir magnetiserad och på så sätt förstör han alla videoband i videobutiken som hans kompis Mike (Def) jobbar i. För att rädda butiken så bestämmer dom sig för att göra om alla filmer själva.

Min åsikt: Michel Gondry är en fantastisk kreatör. Han kanske inte är den enda som skulle kunna få den här idén men han är garanterat den enda regissören som kan "pull it off". Dom "sweedade" filmerna som visas upp i filmen är så sjukt roliga och charmiga med sina amatörmässiga produktioner, minimalistiska medel och egengjorda rekvisita (en pizza får vara en blodfläck). Det kan vara lätt att se den här filmen som en uppvisning av Gondry-iga remakes av kända filmer men det finns även en väldigt varm och rolig historia som också berättas och spelas riktigt bra av samtliga inblandade. Filmen känns lite bortglömd vilket är synd för den är riktigt bra.

8/10

Let's reboot this franchise...

Jag skulle kunna säga att avsaknaden av blogginlägg beror på att all tid går till att ladda för en fantastisk livevår. Det är bara delvis sant dock. Mest har jag bara inte orkat skriva på sistone tyvär, men det ska det bli ändring på, men ja det kommer bli en fantastisk livevår. Dessa spelningar är inbokade:

17/2 Swell Season (GBG)
27/2 Markus Krunegård (GBG)
3/3 Mumford & Sons (Glasgow)
kanske 13/3 Josh Rouse (GBG)
12/4 Mumford & Sons (STHLM)
15/4 Shout Out Louds (GBG)
ca 30/4 Angus & Julia Stone (Köpenhamn)

Det är ganska fullspäckat schema framöver med andra ord. Jäkligt kul ska det bli iaf! Men nu över till bloggandet. Det finns en hel del att skriva om, en hel del filmer har setts, däribland Where the Wild Things Are på bio, oscarsgalan närmar sig och jag har fotfarande bara kommit halvvägs på min sammanfattning av 09 och 00-talet. Så ge inte upp, jag har mycket att komma med, det tar bara lite tid ibland.

RSS 2.0