Top 100 2010: 1-10

Då har vi tagit igenom oss transportsträckan 100-11 och är nu framme vid dom 10 bästa låtarna från 2010. Som sagt så har jag av logiska skäl bara med låtar jag hört på listan så är det någon grupp/artist ni saknar så har jag kanske inte hört dom och då är ni välkomna att tipsa.

10. Hot Chip - I Feel Better (One Life Stand)
2008 gjorde Hot Chip från London en av senare årens bästa dans-låtar med Ready for the Floor. 2010. Överträffade dom sig själva med den helt underbara I Feel Better. Refrängen gör nästan hela låten trots att den låter som Madonnas La Isla Bonita, vilket låtskrivaren Alexis Taylor även själv säger, men låten är rakt igenom utmärkt.

9. The Drums - Let's Go Surfing (The Drums)
Man kan ju inte säga att man inte vill hänga med och surfa när man hör den här låten. Också en låt man blir väldigt glad av. The Drums överhuvudtaget blir man väldigt glad av. Även om det här är bästa låten från debutskivan så måste jag säga att den inte kommer upp i samma nivå som Saddest Summer från deras EP från 2009.

8. Avi Buffalo - What's In It For? (Avi Buffalo)
Som jag tidigare nämnt så kändes Avi Buffalo's debut som en kandidat till årets album, en känsla som då stärktes mycket tack vare denna låt. Så enkel, nästan banal, men samtidigt så bra. Avigdors säregna falsettröst är helt fantastisk.

7. Yeasayer - I Remember (Odd Blood)
I remember när jag i höstas då livet var på topp och jag gick runt och lyssnade på denna och log för mig själv. Då kändes det definitivt som årets låt men som ni ser så slutar den på en sjundeplats. Otroligt vacker text (I remember making out on an airplane/Still afraid of flying but with you I die today) som framförs genom årets vackraste sånginsats.

6. The Tallest Man on Earth - Love Is All (The Wild Hunt)
När jag skulle plocka ut potentiella listlåtar så gick det faktiskt inte att plocka bort någon av dom 10 låtar som utgör The Wild Hunt. Sju kom med och det är, tillsammans med Sleigh Bells, det högsta antalet för någon artist. Love Is All är bäst av dessa sju enligt mig och det är mest pga den starka texten som Kristian framför på ett ytterst känslosamt sätt. Here come the tears but like always I let them go

5. Håkan Hellström - Dom Där Jag Kommer Ifrån (2 Steg Från Paradise)
Från början innan jag riktigt fastnat för Håkans senaste skiva så var det här en av låtarna jag var mest skeptisk till faktiskt. Numera älskar jag den. Återigen så handlar det om en fantastisk text med mycket referenser till andra personer och till Göteborg men jag kan applicera texten till mina egna erfarenheter ändå på nåt sätt. Refrängen är sjukt bra, bara att han använder ordet tjomme ska han ha en eloge för.

4. Wolf Parade - Cloud Shadow on the Mountain (Expo 86)
Denna text är lite flummigare och svårare att få grepp om (You're nothing but a pair of boatshoes walking away from the harbour) men jävlar vilken bra låt det är ändå. När dom river igång refrängen en sista gången efter det nästan 1 ½ minut långa mellanspelet är den tredje bästa sekunden bland 2010 års musik efter King Crimson-samplingen i Power och...

3. Sleigh Bells - Infinity Guitars (Treats)
...1.52 in i Sleigh Bells bästa låt Infinity Guitars. Tillsammans med King of Spain den låt jag lyssnat mest på i år. Vad gitarrer har med cowboys och indianer att göra vet jag inte riktigt men det spelar inte så stor roll vad texten handlar om när just gitarrerna sköter snacket. Jag har snackat om överkörning och mangling när jag pratat om Sleigh Bells debut och det når sin kulmen i Infinity Guitars avslutning. Råare och tyngre ös får man verkligen leta efter.

2. Klaxons - Echoes (Surfing the Void)
Jag hade nästan inte alls lyssnat på Klaxons första album när singeln Echoes från deras andra LP dök upp. Lyssnade på den av någon anledning och blev förälskad direkt. Den är fruktansvärt kraftfull men samtidigt vacker på något vis. Kudos också till 2010 års bästa skivomslag, vem älskar inte en katt i astronautdräkt?

Också nummer ett:

1. Yeasayer - Ambling Alp (Odd Blood)
Yeasayer's sjätte låt med på listan är lite överraskande denna. Som jag nyss nämnde så var I Remember av samma grupp länge hetaste kandidaten till årets låt men Ambling Alp har växt sig starkare för varje lyssning och till slut gick den om allihopa. Textförfattaren Chris Keating inspirerades boxaren Joe Louis och sin egen morfar som också var boxare när han skrev låten och texten är hoppfull, inspirerande och väldigt bra. And the world can be an unfair place at times/But your lows will have their compliment of highs har jag gått och repeterat för mig själv mest hela tiden på sistone. Grattis Yeasayer ni har gjort årets låt, pallra er nu till Göteborg så jag får höra den live snart.

Listan på Spotify (vissa av dom som inte tidigare fanns på spotify har nu kommit upp verkar det som men är inte säker, länkar till youtube också för säkerhets skull. Har dock lagt in låtarna som inte finns på spotify på spotify-listan så även om dom inte går att lyssna på så är åtminstone listan intakt även där.)

Top 100 2010: 11-20

20. Chief - Night & Day (Modern Rituals)
Kommer inte riktigt ihåg hur jag upptäckte denna grupp men gissar på Metacritic.com som brukar vara det vanligaste. Night & Day fastnade jag för direkt och den gick på repeat en hel del under början på hösten. Fantastisk låt med en underbar refräng.

19. Hungry Kids of Hungary - Wristwatch (Escapades)
Den bästa Vampire Weekend-låten gjordes 2010 inte av Vampire Weekend faktiskt. I låten Wristwatch låter australiensarna så mycket som sina influenser att dom t o m passerar dessa rent kvalitetsmässigt. Att sno nånting och göra det bättre kan väl aldrig vara fel?! Glädjen är total under den knappt två minuter långa låten.

18. Yeasayer - O.N.E. (Odd Blood)
Kanske Yeasayers mest intressanta låt. Känns som det händer jäkligt mycket i O.N.E. men aldrig för mycket utan det blir bara intressant och förstås jäkligt bra. Som vanligt när det gäller Yeasayer också mycket bra text. No, you don't move me anymore/And I'm glad that you don't, cause I can't have you anymore

17. Dylan LeBlanc - Emma Hartley (Paupers Field)
På tal om bra texter! Dylan LeBlanc har skrivit en väldigt vacker och kanske något olycklig lovesong som dessutom passar utmärkt till hans något raspiga men fina stämma. Ska bli intressant att se vad den här unga killen kan åstadkomma i framtiden, när han kommer tillbaka till GBG kommer jag vara förberedd denna gång iaf.

16.
Erland and the Carnival - Trouble In Mind (Erland and the Carnival)
Tidigt på året så var det här en stark kandidat till årets låt. Till slut blev den omsprungen av 15 stycken men det säger nog mer om dom kvarvarande 15 låtarna än om Trouble In Mind som fortfarande är ruskigt bra. Erland & co har dessutom redan en ny skiva på gång som släpps i början på Mars. Jag väntar spänt.

15. Beach House - Zebra (Teen Dream)
Varje gång Zebra går igång fylls jag med lugn, mys och välbehag och väl ligga i en park på sommaren och ha det gott. Därför är den nästan extra bra så här mitt i mörka vintern.

14. Oskar Linnros - Från Och Med Du (Vilja Bli)
Linnros är ju ingen Hellström eller Krunegård sett till textförfattarkvalitet men han skriver ju också på sin egna stil och han gör det mycket bra. Han fick en grammis som årets nykomling och det måste jag säga att han var väl värd. Populäraste singeln Från och med du är också enligt mig den bästa på debutalbumet.

13. Sleigh Bells - Tell 'Em (Treats)
Alltså hela Treats är som en ända lång fantastiskt överkörning och man krossas från första sekunden. Produktionen är medvetet dåligt och det låter nästan som man har sprängt högtalarna eller håller på iaf, "högljutt" är åtminstone ledordet och det märker man direkt med Tell 'Em's inledande kraftfulla trummor och gitarr.

12. The Tallest Man on Earth - King of Spain (The Wild Hunt)

Enligt iTunes så är denna en av dom två låtar jag lyssnat mest på bland låtarna på listan. Jag tror orsaken är att jag blir så glad varje gång jag hör den. Rolig och fin låt på samma gång.

11. Kanye West - POWER (My Beautiful Dark Twisted Fantasy)
Power var den första låten som dök upp på spotify från Kanye's senaste skiva. När jag hörde den första gången så gillade jag inledningen består av chants och handclaps, lite Kanye-sång och beatet som bygger upp till den fantastiska samplingen av King Crimson gamla 70-tals-progrocklåt 21st Century Schizoid Man. Då efter 34 sekunder när den samplingen av en gammal favoritlåt kom så visste jag att det här nog är en av årets 11 bästa låtar.

Listan på Spotify (Top 10 kommer upp snart om jag inte somnar)

Top 100 2010: 21-30

30. Shout Out Louds - Fall Hard (Work)
Årets sjunde bästa svenska låt om jag räknat rätt. Fall Hard tar det lekfulla från första skivan och det lite mer lågmälda från andra skivan och gör en grym mix av det. Väldigt medryckande låt och på-hjärnan-sättande refräng.

29. The Tallest Man on Earth - Burden of Tomorrow (The Wild Hunt)
Här dyker han upp igen den där långa snubben. Lång är han för övrigt verkligen inte, en av dom minsta artisterna jag sett faktiskt, men spela kan han. Det visade han inte minst prov på i Annedalskyrkan på första dagen på Way Out West ifjol. En lysande öppning på festivalen och Burden of Tomorrow är lysande låt.

28. The Acorn - Restoration (No Ghost)
Lika överraskad över Stornoways höga position i förra delen lika förvånad blir jag när jag skriver in The Acorn på plats 28 men precis som tidigare nämnda band så förstår jag varför Restoration hamnar på det här stället. Folkrock när det är som i stort sett bäst.

27. MGMT - Song For Dan Treacy (Congratulations)
60-tals-synten (?) i refrängen är ju helt fantastisk. Låten är en ganska konstig historia men konstigt är ju ganska ofta något bra som här t ex. Dan Treacy är för övrigt grundaren av och sångaren i The Television Personalities.

26. Broken Bells - The High Road (Broken Bells)
Skivans första singel släpptes faktiskt 2009 men albumet släpptes 2010 så det är klart den får vara med på listan. En sån här bra låt måste helt enkelt vara med på listan. Dangermouses ljud funkar så fantastiskt bra med James Mercers gitarr och sång.

25. The Drums - Best Friend (The Drums)
Denna låten kommer för alltid av mig förknippas med "Tamburin-dansen" från WOW. Om man bara lyssnar på låten så är det ju en fenomenal lite sorglig låt.

24. Two Door Cinema Club - I Can Talk (Tourist History)
Vet inte riktigt vad jag ska skriva om denna grupp utan att styra in skrivandet på Phoenix så jag nöjer mig helt enkelt med att säga att I Can Talk är Two Door Cinema Clubs bästa låt.

23. Håkan Hellström - Saknade Te Havs (2 Steg Från Paradise)
Håkans senaste album krävde några genomlyssningar innan jag kunde uppskatta den till fullo. En låt jag däremot uppskattade från första början var Saknade Te Havs. Väldigt iöronfallande refräng som sätter sig direkt.

22. The Black Keys - Tighten Up (Brothers)
Återigen var det serien om ett stort könsorgan (ja men typ) som uppmärksammade om en mycket bra låt. The Black Keys har även gjort signaturmelodin till serien Hung men det är en äldre låt, Tighten up som avslutade ett avsnitt är från 2010 däremot och den är en av blues-rock-duons allra bästa.

21. The Dead Weather - Blue Blood Blues (Sea of Cowards)
Försöker fortfarande smälta att jag aldrig kommer att få se The White Stripes live men försöker övervinna det med att jag förhoppningsvis kommer att få se The Dead Weather. Inledande Blue Blood Blues är en sjukt tung låt, introt är jävligt fett (och inte fett som i ungdomsslang utan mer som i tjockt helt enkelt.)

Listan på Spotify
(Väntar med att beta av top 20 till imorgon)

Top 100 2010: 31-40

40. Stornoway - Zorbing (Beachcombers Windwsill)
Jag är lite överraskad att Stornoway har två låtar med på listan och att Zorbing hamnar på 40:e plats, har ju knappt lyssnat på skivan känns det som. Men när jag lyssnar på låten så är det ju inte så konstigt egentligen. En rakt igenom bra låt som förhöjs av manskören och framförallt trumpeterna.

39. Sleigh Bells - Rill Rill (Treats)
En låt som åtminstone jag tycker påminner en hel del om M.I.A.'s Paper Planes och det ser jag verkligen inte som något negativt. Jag längtar till våren så man kan gå ute i vårsolen med Rill Rill i lurarna, det har faktiskt nästan känts som vår när jag gått i snöslasket och lyssnat på denna låt.

38. The Tallest Man on Earth - The Wild Hunt (The Wild Hunt)
38:e-platsens innehavare dominerar tillsammans med sina listgrannar denna top 100 lista. Titelspåret är precis som hela albumet helt fantastisk. Kristians fjärde låt på listan och det kommer fler kan jag lova.

37. Yeasayer - Madder Red (Odd Blood)
Helt plötsligt någon gång under förra året när det nu var så fick jag lusten att lyssna på Madder Red av Yeasayer. Fram till dess hade jag inte fastnat för gruppen så jag vet inte varför jag fick en så oväntad känsla att behöva lyssna på låten. Efter att ha lyssnat så var jag iaf ordentligt fast i Yeasayer och deras Odd Blood utvecklades till en av 2010 års bästa album. Bra om än lite mysko video för övrigt.

36. Foals - Blue Blood (Total Life Forever)
"Tropical Prog" nämnde jag tidigare om Foals som var deras egna beskrivning av Total Life Forever och även om man kanske inte riktigt vet vad dom menar så känns det väldigt rätt även för denna låt. Jävligt soft låt är det iaf.

35. Oskar Linnros - Genom Eld (Vilja Bli)
Mycket bra inledningsspår på Linnros debutplatta. Vilja Bli har förståeligt jämförts med typ Mauro Scocco och Oskar har tydligen sagt att han uppdatera det svenska 80-90-talssoundet. Och som han lyckades.

34. Avi Buffalo - One Last (Avi Buffalo)
Jag vet inte vad men det är nåt med uttalet på "Counting" i refrängen som jag fullkomligt älskar. I övrigt är One Last också en riktigt riktigt bra och gullig liten låt.

33. Erland and the Carnival - My Name Is Carnival (Erland and the Carnival)
Man kanske skulle kunna tro att gruppen skrivit denna låt själv men det är faktiskt en cover på countrysnubben Jackson C Franks låt. En mycket bra cover bör tilläggas och framförallt lämplig ett band vars namn är just Carnival.

32. Jónsi - Go Do (Go)
Precis som i Jónsis andra låt på listan så är det här en väldigt glad och fartfylld låt, det Jónsi som soloartist är bra på och i just denna låt gör han det som allra bäst.

31. Arcade Fire - Empty Room (The Suburbs)
Jag har alltid haft svårt att fastna för Arcade Fire av någon outgrundlig anledning. Det börjar dock närma sig i och med deras konceptalbum The Suburbs. Bandet öser på riktigt bra och makarna Win och Régine gör en fin duett i höjdpunkten på förortsskivan.

Listan på Spotify

Top 100 2010: 41-50

Såja, tillbaka från Barcelona, förkyld och med en huvudvärk som vägrar släppa men det ska förhoppningsvis inte hindra mig från att ta denna lista i mål. Lika bra att köra igång igen.

50. Surfer Blood - Swim (Astro Coast)
Florida-bandet Surfer Blood släppte sin debut och kom till Way Out West. Dessvärre missade jag spelningen men deras album gick mig ej obemärkt förbi. En trevlig sak som känns lite som en kombination av surfpop och stonerrock. Första singeln Swim visar att det inte är en dålig kombination.

49. The Dead Weather - Die by the Drop (Sea of Cowards)
Var väl lite onödigt att jag jinxade i förra inlägget Dead Weather var med. Jag nämner The White Stripes nedläggning och en knapp vecka senare nås man av det väldigt trista beskedet att det är verklighet. Men återigen så känns det bra att The Dead Weather's andra LP är riktigt bra och lovande för framtiden. Die by the Drop är en White-sk rå blues-rock-duett som visar att Jack kan göra musik trots att det är en annan kvinna vid hans sida.

48. The Tallest Man on Earth - Kids on the Run (The Wild Hunt)
På den avslutande låten på The Wild Hunt släpper längsta mannen i världen gitarren och sätter sig bakom pianot och även om det just är gitarren som passar honom bäst så blir det minst lika bra och vackert i Kids on the Run.

47. Band of Horses - On My Way Back Home (Infinite Arms)
Band of Horses är bäst i mitt tycke när dom, som i hittarna The Funeral och Is There a Ghost, bygger upp låtarna från lugnt och stillsamt till ett mäktigt avslut. Även om det inte blir lika pampigt i deras bästa låt från senaste skivan så är det ändå mycket bra och det är så här åtminstone jag vill att Band of Horses ska låta.

46. Erland and the Carnival - You Don't Have to Be Lonely (Erland and the Carnival)
Jag gillar ofta låtar som både känns glada och sorgsna på samma gång. You Don't Have to Be Lonely är ett sådant exempel. Det finns nån slags ångest i sången samtidigt som det är väldig fart och fläkt och glädje i melodin. Well done Erland!

45. Daniel Adams-Ray - Gubben I Lådan (Svart, Vitt Och Allt Däremellan)
Så här när det är för sent känns det kanske som denna låt fick en lite för hög placering men jag ska försöka rättfärdiga det på nåt sätt. Andra halvan av Snook, Daniel Adams-Ray, gick skilda vägar från Oskar Linnros för att precis som honom vilja göra något eget. Dom skilda vägarna visade sig dock vara parallella vägar. I stället för att göra sina egna grejer gjorde dom i stort sett samma grej. Oskar gjorde det lite bättre men Daniel var inte så mycket sämre. Gubben I Lådan var den låt på skivan som var minst lik Oskars hits så därför får den även ses som den bästa på albumet.

44. Hot Chip - Thieves in the Night (One Life Stand)
Tekniskt sett så lyssnade jag inte på denna skiva förrän 2011 men eftersom jag var mitt i utsållandet av låtar så fick den såklart vara med. Och hur skulle jag kunna ignorera den? Inledande Thieves in the Night räckte som argument.

43. Beach House - Norway (Teen Dream)
Fick kolla upp om det fanns nåt annat känt band från Baltimore förutom Beach House och faktiskt så kom en av 2009 års bästa skivor från denna stad i Maryland i form av Animal Collective's senaste album. Beach House kan man väl nästan säga är lite av en avskalad nedtonad variant av sina fellow Baltimore-are. Utöver detta så är väl en vacker låt om vårat grannland aldrig fel?!

42. Broken Social Scene - World Sick (Forgiveness Rock Record)
Det jag utlyste från Band of Horses men inte riktigt fick lyckades istället Broken Social Scene bjuda på. World Sick byggs upp, nästan på Sigur Ros-manér, från en lugn inledning till ett episkt klimax. Kan inte annat än älskas.

41. Vampire Weekend - California English (Contra)
Ibland tycker jag VW's Contra är en riktigt bra skiva, ibland inte. Vilket fall som helst så har dom trots allt tre låtar med på denna lista dock är den högst rankade "bara" 41a så sammanfattningsvis kan man väl säga att helheten är bra utan dom där riktigt Mansford Roof-topparna. California English kommer åtminstone närmast debutens bästa låtar så därför är den så klart bäst låten på deras andra album.

Listan på Spotify (Jag kör igång med nästa del direkt tror jag)

RSS 2.0