00-talets bästa spel: 10-6

Denna lista var svår, många spel har spelats under senaste decenniet på plattformarna PC, Gamecube, Playstation 2 och Xbox 360. Dock har jag spelnördat som mest dom avslutande åren på 00-talet efter jag köpt Xboxen så det känns som listan domineras av rätt nya spel, dessutom har jag valt att bara ha med ett spel per spelserie och sportspel får inte heller plats på listan. Först några honorary mentions till spelen som inte fick plats bl a Super Smash Bros Melee, Star Wars Knights of the Old Republic, Max Payne, Ico, Mafia m fl. Nu till nedre delen av listan, plats 5-1 kommer imorgon

#10
GTA: Vice City
Utvecklare: Rockstar
Plattform: PC
Release: 15 maj 2003
Känslan av 80-talets Miami känns in i benmärgen inte minst tack vare ett fantastiskt soundtrack med allt från Slayer till Foreigner. Grymma röstskådespelare och en bra story med mängder av popkulturella referenser gör detta till det bästa GTA-spelet, det bästa sandlåde-spelet och 10 bästa spelet under 00-talet.



#9
XIII
Utvecklare: Ubisoft
Plattform: PC
Release: 28 november 2003
Ett väldigt bra, roligt, speciellt och tyvär overlooked fps. Baserat på en serietidnings-följetång och väldigt trogen sin förlaga. Strålande cel-shading tillsammans med att alla ljudeffekter skrivs i text på skärmen ("BANG" "BOOM") gör att det är bästa serietidnings-spelet sedan Comix Zone. Trots att att det står "To be continued" i slutet så gjorde dåliga föräljningssiffror att vi nog inte får någon fortsättning på den intressanta Bourne-liknande historian i spelform.



#8
Mass Effect
Utvecklare: Bioware
Plattform: Xbox 360
Release: 23 november 2007
Bioware är mästarna av RPG med spel som Star Wars: Knights of the Old Republic (bästa star wars-spelet so far) och Neverwinter Nights strax utanför denna lista plus Dragon Age: Origins som jag inte spelat ännu. Ett som tar plats är dock Mass Effect, första delen i rymd-triologin om Commander Sheppard. Även om manuset och karaktärerna är lite torftiga och stela ibalnd så är det ett väldigt omfattande spel som man lätt kan sjunka in i och få svårt att ta sig ur.



#7
Shadow of the Colossus
Utvecklare: Team Ico
Plattform: Playstation 2
Release: 16 februari 2006
Team Icos andra spel som är ännu mer speciellt och otroligt vackert än deras första spel som heter just Ico. Shadow of the Colossus bjuder fantastiska miljöer, mystisk men samtidigt värmande stämning och bossfighter, bara bossfighter. Största orsaken till att köpa PS3 är att spelstudions tredje spel The Last Guardian släpps i år.



#6
Psychonauts
Utvecklare: Double Fine
Plattform: PC
Release: 10 februari 2006
Skulle jag summera 90-talet skulle Tim Schafer ta mycket plats med spel som Monkey Island 1 & 2, Day of the Tentacle och Grim Fandango. På 00-talet startade han spelstudion Double Fine och första spelet blev Psychonauts. Spelet floppade vilket för mig är en stor gåta. Sjukt rolig humor som alltid när Tim är i farten och riktigt skojigt plattformspel där dom olika banorna utgörs av folks hjärnor som man hoppar in i och som bjuder på fantastiska världar där alla har olika grafisk stil och spelmoment.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0