Point-and-Click #4: The Walking Dead

Har varken läst serietidningen eller sett TV-serien men när ett peka-klicka-spel toppade Aftonbladets lista över 2012 års spel fick jag ju lova att testa:
 
 
Titel: The Walking Dead
År: 2012
Utvecklare: Telltale Games
 
Den förre universitetsprofessorn Lee Everett sitter i en polisbil på väg till fängelse efter att ha mördat sin frus älskare. Plötsligt kör polisbilen in i en person som irrat sig ut på motorvägen och därefter kraschar bilen in i skogen. Lee överlever men inte polisen. Eller? Polisen kommer tillbaka från de döda och han är långt ifrån den enda zombien i skogen. Lee lyckas komma undan och stöter på 8åriga Clementine som gömmer sig i sitt hus i väntan på att hennes föräldrar ska komma hem. Tillsammans försöker de överleva zombie-epidemin med hjälp av andra överlevande som de stöter på.
 
Story: 5/5
The Walking Dead har i grunden en bra story om en grupps kamp för överlevnad och konflikterna i gruppen men det som gör att det här blir en femma är att man som spelare styr ganska mycket hur storyn ska se ut. Dialogen, saker man gör och beslut man fattar bestämmer hur de andra karaktärerna ser på dig och beter sig i olika lägen. Hade önskat att man fick styra ännu mer men jag nöjer mig ändå hur mästerligt utformad story-berättandet är.
 
Huvudkaraktär: 4/5
Lee är en mycket intressant karaktär och just det att man spelar den som innan zombies börjar dyka upp var en fälld mördare och nu ska försöka vara good guy och ta hand om en liten tjej. Clementine är en väldigt bra motpol till Lee även om röstskådespelaren är lite jobbig stundtals.
 
Biroller: 4/5
The Walking Dead är fylld av färgstarka sekundära karaktärer. Vissa hänger inte med så länge men alla lyckas ändå göra intryck och man känner ganska snabbt för eller mot personerna som följer med på vägen.
 
Grafik: 2/5
Jag förstår att de försökt fått till någon slags serietidnings-look i spelet men jag tycker inte riktigt att den funkar. Det ser ofta ganska fult och även om det vägs upp av snygga animationer så får spelet grafikmässigt inte mer än godkänt.
 
Svårighetsgrad: 2/5
Ett lågt betyg här innebär alltså att det är ganska lätt spel, ingen större utmaning. Det enda svåra rent gameplay-mässigt är en del quick-time-events där man ska trycka på en zombie vid rätt tidpunkt så att man dödar den. Själva point-and-click-problemlösar-delen är oftast enkel eller väldigt enkel. Lite tråkigt. utmaningen i spelet ligger istället i svåra beslut man ställs inför i dialog och diverse prekära lägen.
 
Total: 5/5
Kan man gråta till ett dataspel? Telltale Games är kända för att ha tagit tillbaka point-and-click-genren via sina episodbaserade spel och The Walking Dead är även det uppbyggd som en serie i fem delar, och det är inget annat än en interaktiv TV-serie. En väldigt bra sådan med en stark story, bra dialog och starka karaktärer som man har väldigt lätt att bry sig om. Och det blir såklart ännu lättare att få en connection till de animerade personerna då man själv väljer vad som ska hända med dem, vilka man ska hjälpa, vilka man ska rädda och vilka man ska låta dö. Jag längtade redan under första episoden till jag kunde börja om från början och göra andra val. Rent spelmässigt är The Walking Dead kanske en 3:a på sin höjd, men som interaktiv berättelse är det fan Hysén-klass så slutbetyget blir trots allt full pott. Längtar redan till säsong 2.
Och ja, jag grät i slutet.
 
          

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0