Disney Classics #38: Fantasia 2000



Fantasia 2000 (1999)

Good guy: Donald Duck 2/5
Donald funkar som medhjälpare till Noa i ett segment som återberättar den bibliska historien om Noas ark. Donald hjälper till att samla ihop alla djuren samtidigt som han försöker hålla koll på sin älskade Daisy i detta tråkiga avsnitt musiksatt till Pomp & Circumstances-marscherna.

Bad guy: Firebird 2/5
Firebird återfinns i det avslutande segmentet i vilket vår-ande-liknande sak råkar väcka en stor brinnande fågel-liknande sak som på dramatiskt vis ödelägger hela skogen och nästan ande-figuren innan eldfågeln plötsligt försvinner.

Love interest: Ballerinan 1/5
Ballerinan hämtar vi ur Den ståndaktige tennsoldaten som i detta Disneyformat blir en ritkigt tråkig historia vilket gör att Ballerinan passar in då hon också är en tråkig karaktär.

Comic relief: Flamingon med jojo 3/5
Kanske var det för att resten av filmen inte bjuder på så mycket humor men i vilket fall som helst så fick det kortaste segmentet om en flock flamingos mig att åtminstone dra på smilbanden och det tack vare den enda flamingon som inte riktigt bryr sig om rutinerna utan hellre leker med sin jojo.

Musical numbers: 3/5
Precis som i föregångaren så består ju Fantasia 2000 nästan uteslutande av musikaliska nummer denna gång känns det som de inte funkar riktigt lika bra med animationerna som i Fantasia från 1940. Ibland blir det riktigt bra dock framförallt i segmentet som hör till George Gereshwins jazziga Rhapsody in Blue.

Total: 2/5
För nästan 60 år sedan kom alltså Fantasia vilket var ett vågat experiment för Disney. "Uppföljaren" som kommer direkt efter de stora framgångarna under 90-talet är minst lika vågad men inte lika spektakulär som originalet. 45 minuter kortare är den men den känns nästan längre för de flesta segmenten är ganska tråkiga, då tänker jag främst på tidigare nämnda Den ståndaktige tennsoldaten och det inledande avsnittet om flygande valar(?). Några delar är dock rätt bra dels de jag pratade om tidigare, Rhapsody in Blue och Flamingo-delen, och dessutom det enda avsnittet som är taget direkt från 40-talets Fantasia, The Sorcerer's Apprentice. Stundtals vackra animationer men aldrig häpnadsväckande och det blir bara en tvåa i betyg för uppdateringen av Fantasia.


Next up: Dinosaur

Kommentarer
Postat av: Mikael Nilsson

Trist, den här hade man ju trott kunde vara något.

2012-03-24 @ 12:49:33
Postat av: Gamusicineast

Kanske jag som var på taskigt humör men tyckte att den saknade magin från "ettan".

2012-03-24 @ 14:26:26
URL: http://gamusicineast.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0