Disney Classics #36: Mulan

Papa Dee är alltså Sveriges svar på Eddie Murphy (Also Spoiler alert! Ska kanske börja skriva det i fortsättningen)


Mulan (1998)

Good guy: Mulan 4/5
Efter besvikelsen på de senaste Disneykvinnorna så känns Mulan som en frisk fläkt. Hon är en skicklig, smart och god och hon är det hela filmen. Hon måste stora delar låtsas vara man men även efter att hennes hemlighet avslöjats och hon blir utelämnad av armén så fortsätter hon vara badass, räddar Kina flera gånger om och får dessutom upprättelse, ära samt berömmelse. Synd bara att hon i sista stund ska ta emot Li Shang med öppna armar helt utan vidare

Bad guy: Shan Yu 3/5
Shan Yu känns som han inte har så stor roll i filmen för att vara en bad guy i en Disneyfilm. Han ser väldigt skräckinjagande ut dock, framförallt hans ögon.

Love interest: Li Shang 2/5
Det finns inte mycket kärlek mellan kaptenen i armén och Mulan. Detta beror dock såklart mest på att hon utger sig för att vara en man större delen av filmen. När det visar sig att hon är kvinna väljer han visserligen, trots att det är mot reglerna, att inte avrätta henne för att hon räddat hans liv alldeles nyss. Han avvisar henne dock enda tills hon slutligen räddar Kina. När det väl hänt ber han inte om ursäkt för sitt beteende men när kejsaren säger typ "det där är ju en rätt bra tjej" söker han upp henne. Därför känns det som sagt tråkigt och konstigt att Mulan ger sig hän för honom.

Comic relief: Mushu 3/5
Tre år innan han var en åsna som förälskar sig i en drake så spelar Eddie Murphy själv en drake alltså. Han gör det rätt bra också. Mushu är en bra comic relief, lite smårolig men det blir aldrig att han försöker för mycket så att säga. Får en oroväckande känsla av att han är något perveterad emellanåt men det är kanske bara jag.

Musical numbers: 2/5
Inte mycket till bra låtar i denna film och de flesta känns som de är hämtade ur någon 80-talsfilm a la Karate Kid. Några halvfina låtar finns med också men ingen som sticker ut.

Total: 3/5
Mulan känns lite bortglömd och underskattad men jag vill nog påstå att den är i top 5 bland Disney Renaissance-filmerna (The Little Mermaid - Fantasia 2000) och det säger ändå en del om jag får säga det själv. En bra story med en stark huvudkaraktär, vilket inte brukar vara Disney's starkaste sida, och dessutom vackert animerad. Scenen när hunnerna rider nerför det snötäckta berget är verkligen fantastisk. Allt som allt en bra film som dock saknar några komponenter, framförallt ett bättre slut, för att ge den ett högre betyg.


Next up: Tarzan

Kommentarer
Postat av: Mikael Nilsson

Naah, vet jag inte om jag håller med om förstås.

2012-03-13 @ 20:05:56
Postat av: Gamusicineast

Nä jag såg det. Men jag försökte att inte se den som en krigsfilm eller en kinesisk historia-film utan som en Disney-film och ur den aspekten så tyckte jag att den var helt ok iaf :)

2012-03-13 @ 23:26:35
URL: http://gamusicineast.blogg.se/
Postat av: Mikael Nilsson

Men ser man den som en Disneyfilm är den ju exakt likadan som alla andra Disneyfilmer, vilket om något gör den ännu sämre genom sin totala brist på fräschör :)



Nä men vaddå liksom. Jag fattar att man kan gilla den.

2012-03-14 @ 04:45:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0