Disney Classics #30: Beauty and the Beast

See my vest, see my vest made from real gorilla chest


Beauty and the Beast (1991)

Good guy: Belle 3/5
Till skillnad från de typiska Disney-prinsessorna så är Belle en vanlig tjej om än väldigt vacker och lite udda (hon läser böcker! Jättekonstigt!) Svårt att inte tycka om den godhjärtade Belle.

Bad guy: Gaston 3/5
Inte så mycket bad guy i den mening att han har storsinta planer om världsherravälde eller dylikt, Gaston är bara ett narcissistiskt svin som vill ha den snyggaste tjejen i byn. Därför hatar man honom ännu mer. Speciellt i slutet när han backstabbar Beast efter att ha blivit räddad av densamme.

Love interest: The Beast 3/5
Man tänker egentligen inte på att prinsen bakom The Beast introduceras som en otrevlig, egoistisk jerk innan han blir förvandlad. Trots att han är lite crazy i början så gillar jag honom och efter att han har förändrat sig till en gentlebeast så blir det väldigt sorgligt när han dör för några sekunder.

Comic relief: Lumiere & Cogsworth 3/5
Mycket bra samspel mellan den franska, kvinnotjusande ljusstaken och den brittiska, något timida klockan. Kanske inte drar så många skämt men de är ganska lustiga ändå.

Musical numbers: 3/5
Bra musikallåtar om än någon för mycket för min smak kanske. Gaston's låt är väldigt skoj och Be My Guest är också rolig (även om jag föredrar The Simpsons version). Resten av låtarna är väl också ganska fina. Första filmen vars ledmotiv gjordes till en popversion.

Total: 3/5
Beauty and the Beast vann Golden Globe för bästa film - musikal/komedi och var nominerad till bästa film på oscarsgalan, första gången en animerad film lyckats med det, och jag kan förstå varför ändå. Det är en mycket fin film, både sett till animation och story. Karaktärerna är starka och bra och låtarna likaså. En rakt igenom bra film.


Next up: Aladdin!

Kommentarer
Postat av: Mikael Nilsson

Se på fan. Efter den här recensionen är jag riktigt intresserad av att se undan filmen, även om jag väl näppeligen lär lägga till den bland Alla Tiders Mästerverk :)

2012-01-24 @ 11:19:30
Postat av: Gamusicineast

Kul att kunna påverka iaf, ber om ursäkt för spoilers.

2012-01-26 @ 13:04:13
URL: http://gamusicineast.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0