Disney Classics #28: The Little Mermaid

Men man föredrar ju den danska titeln: Den lille häääävfruuue


The Little Mermaid (1989)

Good guy: Ariel 2/5
Hon börjar bra som en äventyrlig tonåring men så fort hon räddat prinsen så blir hon tyvärr lite väl flickig. Ganska trevlig huvudkaraktär men hade gärna sett mer av den hon är i början.

Bad guy: Ursula 4/5
För det första ser hon förjävlig ut på ett skräckinjagande sätt sen har hon ju det klassiska ta-över-världen-tänket (världen under ytan i detta fall då) som man gärna ser hos en skurk och han har lömska knep för att genomföra sin planer. Hennes skurklåt är dessutom riktigt bra. Slutligen så följer hon upp Sykes död i Oliver med en nästan lika brutal sådan. Efter att hon förstorat sig till en jättebläckfisk så blir hon först genomborrad av ett fartyg för att i samma sekund träffas av blixten.

Love interest: Prince Eric 2/5
Här har du din typiska Disney-prins inte så mycket mer än så. Eller jo, det finns någon slags charm av något slag i denna karaktär och även om han hoppar lite fram och tillbaka vad gäller giftermål och kärlek så är han en ganska reko snubbe.

Comic relief: Scuttle 2/5
Trodde Sebastian skulle vara här men förutom sina låtar så gör han inte så mycket roligt. Fiskmåsen Scuttle försöker åtminstone vara rolig då han är med i filmen och lyckas väl lite ibland när han likt Dr Zoidberg tror sig veta någonting om människan.

Musical numbers: 3/5
Under the Sea! Behöver man säga något mer? Ja faktiskt. Under the Sea är ju en klassiker men även tidigare nämnda Poor Unfortunate Souls, Kiss the Girl och Les Poissons (som sjungs av en rätt skojig fransk kock-stereotyp) är också bra. Part of Your World är väl en ok Disney-ballad.

Total: 3/5
Detta var början på en ny era som kallats The Disney Renaissance och det är ju den jag har vuxit upp med. Jag kom visserligen inte ihåg så mycket av just denna filmen från när jag var liten men formulan, eller vad man ska säga, känner man ju igen från de filmer som kommer härnäst. The Little Mermaid är en fint berättad och animerad saga. Karaktärtyperna har man sett förut men de får ändå nytt liv i denna film på något sätt. Själva kärleksdelen känns väl kanske lite sådär men jag brast trots allt ut i ett spontant nej när solen hann gå ner innan de kysstes. En bra film helt enkelt.


Next up: The Rescuers Down Under

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0