Disney Classics #26: The Great Mouse Detective

Vem fan är Robert Downey Jr?


The Great Mouse Detective (1986)

Good guy: Basil 4/5
Äntligen en bra huvudkaraktär i en Disneyfilm! Basil är ju uppenbarligen en version av Sherlock Holmes med allt som tillhör. Han är smart, rolig och heroisk. Hans bästa moment är när han i sista stund kommer på hur han ska komma undan en säker död i en av skurken gillrad musfälla. Jag skrattade högt och länge åt den insatsen.

Bad guy: Professor Ratigan 4/5
Moriarty i råttform fantastiskt voicad av Vincent Price. Ratigan är en maktgalen psykopat som påminner lite om Idi Amin, oftast rätt jolly men gör någon minsta lilla fel så blir han en iskall galning på ett kick. Som när han framför ett glatt sångnummer med sina undersåtar och någon får för sig att kalla honom för råtta, sången avbryts och den som försa sig blir matad till en katt och efter det återupptar Ratigan sången igen. Rolig och läskig på samma gång.

Love interest: Doctor Dawson 2/5
Ingen direkt kärlek i filmen men en fin vänskaprelation mellan Basil och Watsonkopian Dawson har sin begynnelse här. Dawson är en trevlig knubbig liten mus som även funkar som berättare i filmen.

Comic relief: Fidget 2/5
Ingen direkt humoristisk karaktär i filmen heller. Ratigans högra hand, fladdermusen Fidget, försöker väl vara ganska rolig ibland och det är väl inget större fel på den karaktären. Annars är det ju Basil och Ratigan som är roligast egentligen.

Musical numbers: 3/5
Tre sångnummer är med i filmen varav två sjungs av Ratigan, dels sången jag nämnde tidigare och dels en låt som han spelade in enbart för avrättningen av Basil, en låt som också fungerar som trigger för "avrättningsmaskinen" som består av musfälla, pistol, armborst, yxa och ett städ. Dessa två låtar är bra och även tredje låten som sjungs av en kvinna på en bar är helt ok.

Total: 4/5
Lätt den bästa filmen so far! Jag tycker mycket om Sherlock Holmes och gör man det så är det svårt att inte också tycka om The Great Mouse Detective. Bra karaktärer, bra story som både är rolig och spännande. Den avslutande fighten i Big Bens urverk är både extremt välgjord och väldigt nervkittlande, något Alfred Hitchcock skulle varit stolt över. Disney fick verkligen en snabb upprättelse efter floppen The Black Cauldron. Elementärt, min käre Basil!


Next up: Oliver & Company

Kommentarer
Postat av: Mikael Nilsson

Just det! Så ska det se ut. Helt klart den bästa Disneyfilm jag har sett, gött inspirerad av Basil Rathbones och Nigel Bruces Sherlock Holmesfilmer. Trevligt att se att du känner igen kvalitet när du ser den :)

2012-01-15 @ 11:24:48
Postat av: Gamusicineast

Det är ju lite kul att Basil Rathbone gör en typ av cameo i filmen i och med att ljudklipp med honom från hans gamla filmer används i den lilla sekvens som Sherlock är med i denna film.

2012-01-16 @ 14:31:34
URL: http://gamusicineast.blogg.se/
Postat av: Mikael Nilsson

Och Dawson är ju Nigel Bruce upp i dagen.

2012-01-24 @ 11:26:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0