Disney Classics #24: The Fox and the Hound

Tod är Micke och Copper är Molle bara så ni vet. Hur dom svenska namnen kom till vette fan.

The Fox and the Hound (1981)

Good guy: Tod 3/5
Räven Tod är en ganska trevlig filur. Till en början naiv men lär sig ett och annat under resans gång. Får höjt betyg för att han står upp för sin vän och räddar honom från att bli uppkäkad av en fet och arg björn, trots att vännen ifråga jagat och velat döda Tod.

Bad guy: Copper 2/5
Sett till första halvan av filmen hade jag satt honom under "love interest" då den delen känns som Brokeback Mountain om Gyllenhaal och Ledger vore en räv respektive hund. Andra halvan är han ute efter Tod så han får ändå räknas som Bad guy även om vänskapen är för stark och godheten segrar. Lite som Darth Vader, fattas bara att han kastade ner sin galne jägare till husse i en avgrund.

Love interest: Vixey 1/5
Gör inte så mycket väsen av sig. Vågat att ta upp att man vill ha sex barn fem minuter efter man träffat sin partner dock.

Comic relief: Dinky och Boomer 1/5
Två fåglar som inte tillför nånting till storyn överhuvudtaget förutom sin humor som tyvärr är obefintlig. Enda roliga är på vintern när man vill tänka sig att Boomer håller på att säga "balls" när han blir avbryten i meningen "I'm freezing my b-b-b..." (även om han senare säger "I'm freezing my beak off").

Musical numbers: 2/5
Tod's surrogatmamma, ugglan Big Mama, har ett par halvtrevliga musiknummer men annars är det inte mycket att hurra för.

Total: 3/5
Första halvan är en svag tvåa, allt är frid och fröjd mellan vännerna (verkligen bara vänner?) och det mesta är rätt trist att se på. Andra halvan höjer filmen markant. Vännerna blir fiender, tryggheten hos Tods matte blir osäker och allt når sin kulmen i den avslutande jakten och efterföljande björnfighten. Måste bara tillägga hur boken som filmen bygger på skiljer sig. I den så dör Coppers "mentor" Chief, Tod dör av utmattning när han jagas av Copper, jägaren är ett fyllo som till slut måste åka till ett åldersomshem, han får inte ta med sig sin hund och skjuter därför Copper. Inte så mycket Disney över det där.


Next up: The Black fucking Cauldron

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0