Disney Classics #34: The Hunchback of Notre Dame

Dags att försöka ta detta Disney-marathon i mål nu



The Hunchback of Notre Dame (1996)

Good guy: Quasimodo 3/5
Det är svårt att känna för, och heja på, den godhjärtade stackars ringaren i Notre Dame. Har för övrigt klättringsskills som Ezio Auditore. Quasi hade dock kunnat haft lite bättre schizofreniskills och kommit upp med nåt bättre än stenfigurerna. The other good guy, Phoebus, är däremot ganska blek men han och Quasimodo har några bra scener tillsammans iaf.

Bad guy: Judge Claude Frollo 4/5
Frollo är ju kanske inte det mest skräckinjagande namnet men mannen, som här är domare istället för ärkediakon som i originalet, är en rätt skräckinjagande, rasisitisk snuskgubbe. Avslutande fighten högt uppe i Notre Dame ovanför ett Paris i lågor är snudd på Basil Mus-klass.

Love interest: Esmeralda 3/5
I början känns Esmaralda som en väldigt bra karaktär, under första halvan är hon lite som en kvinnlig Aladdin ungefär, men ju längre filmen leder så tappar hon och till slut är hon inte så mycket mer än en "damsel in distress".

Comic relief: Victor, Hugo & Laverne 1/5
Delvis namngivna efter romanens författare, mycket mer än så har dessa stenfigurer inte att göra med originalet. Hugo (viocad av George Costanza) står för det "roliga" medan de andra två fungerar mer som mentorer för Quasimodo men även om jag kan köpa att de ville ha med någon slags sidekick som ringaren kan interagera med så känns dessa tre bara malplacerad och de drar ner helhetsbetyget på filmen.

Musical numbers: 3/5
Inledande The Bells of Notre Dame är i mitt tycket så här långt den bästa låten i en Disneyfilm. Lite fransk och väldigt pampig, perfekt för den här historien. Frollos låt Hellfire är dessutom en av de bästa bad guy-låtarna so far. Resten är helt ok, men ganska intetsägande låtar förutom A Guy Like You där stenfigurerna återigen förstör för filmen med en helt out of place låt.

Total: 3/5
Vill egentligen ge en fyra och säga att detta är den bästa Disneyfilmen för stundtals så är den det. Den är en av de mörkaste filmerna bland klassikerna (om än inte lika mörk som Hugo's roman), de flesta karaktärerna är bra, majoriteten av musiknumren är bra och storyn i sig är bra. Utöver det är den väldigt snygg, de datoranimerade sekvenserna funkar äntligen felfritt och förhöjer den visuella helheten. Men tyvärr så slarvar Disney bort den här filmen lite. Hade bara de komiska inslagen tonats ner, som typ i Pocahontas, så de inte känts så malplacerade hade det blivit ett högre betyg.


Next up: Hercules

Kommentarer
Postat av: Dessan83

Gick in på detta ping din blogg, fick synd på du har ett disney marraton och fick mig börja läsa, är ett disney frak och gillar disneys små äventyr själv hela min uppväxt har inte kommit ur de än idag i vuxen åler hehe bra ha barna siinet kvar som det heter! hoppas du kommer igenom dem alla och njuter lika mycket som ge dem betyg!

ha de toppen

2012-02-10 @ 13:59:04
URL: http://dessan83.blogg.se/
Postat av: Mikael Nilsson

Jösses, verkligen.



Men över till Hunchback of Notre Dame: som du beskriver den verkar den mer än lovligt lovande, faktiskt. Får ta och se den snarast. Jag har sett alla tidigare relevanta filmversioner, men den här saknar en avbockning i att-göra-listan.

2012-02-10 @ 20:08:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0