Disney Classics #6: Saludos Amigos



Saludos Amigos (1942)

Good guy: Pedro 1/5
I det andra segmentet hittar vi det lilla chilenska flygplanet Pedro som får flyga och hämta post i Argentina när Papa Plane är sjuk och Mama Plane vägrar och som är det närmaste hjälte man kommer i denna film. För övrigt, vad är Disney's obsession med att någon ska dö, eller åtminstone befaras dö, hela tiden?

Bad guy: Aconcagua 1/5
Amerikas högsta berg är det som lille Pedro får tampas med. Men, tja, det är ett berg. Med ett surt ansikte. Inget mer.

Love interest: Goofy 1/5
För att hitta något love interest här får vi gå till Långbens segment om argentinska cowboys där hans häst är väldigt förtjust i honom av någon anledning. Hästen, eller Pingo som det heter på Pampasslätten, klär t o m ut sig till kvinna och dansar med Långben.

Comic relief: Donald Duck 1/5
Kalle Ankas segment utspelar sig runt Titicacasjön där berättaren pratar om Bolivia medan Kalle tramsar omkring.

Musical numbers: 2/5
Allt var gay på den här tiden tydligen, ja det hade en annan innebörd då men ändå, måste det användas hela tiden? "His gayest musical technicolor feature" står det på postern och "You must meet it, wake up and greet it with a gay song in your heart" sjungs det i titelspåret. Musiken är dock ganska medryckande, framförallt under det avslutande brasilianska segmentet.

Total: 1/5
Förstår inte varför denna är med bland klassikerna. Det är ju inte ens en långfilm. Fyra kortfilmer som tillsammans med live footage av animatörer från Disney som letar inspiration har satts ihop till en 40 minuter lång infomercial om Sydamerika. Visst Disney gjorde en del riktigt bra kortfilmer med Kalle och Långben och co back in the days men dessa fyra håller ingen direkt hög klass tyvärr.


Next up: uppföljaren The Three Caballeros


Ps Jag vet att jag hoppar mellan svenska och engelska namn men ni fattar vad jag menar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0