Disney Classics #11: The Adventures of Ichabod and Mr. Toad

Det susar i säven vs. Sleepy Hollow



The Adventures of Ichabod and Mr. Toad (1949)

Good guy: Ichabod Crane 1/5
Den oväntade kvinnokarlen är i denna version av Sleepy Hollow rätt tråkig. Vill dessutom bara ha bruden för hennes pappas pengar.

Bad guy: Brom Bones 2/5
Även om det aldrig sägs rakt ut så talar det mesta för att Ichabods rival om flickan är den som klär ut sig till den huvudlöse ryttaren för att skrämma bort herr Crane. Lyckas gör han ju, och ser ganska skrämmande ut när han gör det, så det samt att han har en betydligt trevligare låt än huvudkaraktären ger ett godkänt betyg. Bör också nämna Mr Winky från Susar i säven-segmentet som nästan är lika lömsk och slug som han ser ut.



Love interest: Katrina von Tassel 1/5
Tidigare nämnda kvinnan är alltså unga fröken von Tassel som mest går runt och putar med brösten. Föga intressant karaktär.

Comic relief: Mr Toad 3/5
Skulle ju kanske kunna gå som good guy också men faktum är att han mest går runt och är galen och rolig.

Musical numbers: 2/5
Några småtrevliga låtar i filmen ändå, framförallt Bones spökhistoria-sång som jag redan tagtit upp.

Total: 2/5
Det här är den sista "segment-filmen" av Disney (om man inte räknar Nalle Puh-filmen som kom 77). Jag älskade boken Det susar i säven när jag var liten och Disney gör här en bra adaption av den engelska barnboken med Basil Rathbone som berättare. Roliga karaktärer och en bra historia, något nerkortad i denna version dock. Jag skulle ge den här delen en 3a i betyg. Sleepy Hollow-segmentet är lite sämre men inte jättedåligt. Bing Crosby står för berättandet och sjungandet. Väldigt trogen originalhistorian från 1820 men vet inte om det är bra eller dåligt. Karaktärerna är för tråkiga för att denna del av filmen ska lyfta.
Är mot dom här segment-filmerna som utgör Disney's sämsta och mest bortglömda period men av dom sex filmerna som gjordes mellan 1942 (Saludos Amigos) och denna så är den här är överlägset bäst ändå, stark 2a.


Next up: Cinderella a.k.a. Askungen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0