Top 100 2010: 71-80

80. Chief - Stealing (Modern Rituals)
Ännu ett amerikanskt skäggigt folkrock-band kan tyckas och visst dom låter stundtals väldigt mycket som Fleet Foxes, Band of Horses och gänget men Chief's debutalbum lyckas trots allt sticka ut från skägghavet och visar sig vara minst lika bra som sina influenser.

79. Kanye West - Runaway (My Beautiful Dark Twisted Fantasy)
Kritikerna snackade mycket om att Kanye var väldigt självkritisk på senaste skivan och det visar han väl prov på inte minst i Runaway. En av årets längsta låtar, drygt 9 minuter, och den 79e bästa. Let's have a toast for the douchebag!

78. The Radio Dept. - Domestic Scene (Clinging To A Scheme)
Det var ganska sent på året som jag började lyssna på denna Lund-grupp och jag behöver egentligen mer tid innan jag riktigt ska fastna för dom. Öppningsspåret på deras tredje album hann iaf fastna tillräckligt för att komma med på listan.

77. Sleigh Bells - Kids (Treats)
Vilka är då Sleigh Bells som dyker upp på listan titt som tätt? Wikipedia beskriver denna Brooklyn-duo som noice pop/dance punk och ja varför inte. Dom är signade på M.I.A.'s skivbolag och det finns ganska många liknelser musikaliskt mellan dessa. Älskar för övrigt Alexis "primalskrik" som dyker upp lite då och då bl a i Kids.

76. Midlake - Acts of Man (The Courage of Others)
Också skäggiga amerikaner som spelar folkrock dock aningen mer nedstämda och 70-tals-inspirerade än Chief och dess jämlikar. Acts of Man som inleder deras 3:e album är ett bra bevis på detta. Ännu bättre bevis var det dock under den stämningsfulla konsert dom bjöd på i Göteborg i höstas.

75. Foals - Spanish Sahara (Total Life Forever)
Första singeln från Oxford-baserade Foals andra LP är en låt som hela tiden byggs upp på ett väldigt vackert sätt under sina nästan 7 minuter. Den symboliserar lite bandets beskrivning av albumet: "Tropical prog" och "like the dream of an eagle dying". Total Life Forever spelades för övrigt in i Göteborg.

74. Hungry Kids of Hungary - Scattered Diamonds (Escapades)
Australiensiska Hungry Kids of Hungary låter ofta som Vampire Weekend men på ett bra sätt. Det finns låtar på deras debut som visar andra kvalitéer men de hungriga barnen låter ändå bäst när dom låter vampyr-influenserna tar över. Som på Scattered Diamonds t ex.

73. Maximum Balloon - If You Return (Maximum Balloon)
Producenten, och den kanske största hjärnan bakom en av mina absoluta favoritgrupper TV on the Radio, David Andrew Sitek släppte 2010 ett soloprojekt under namnet Maximum Balloon. Han bjöd in massa artister, t ex David Byrne och Karen O, som fick vara med på varsin låt. Bästa resultatet fick han fram med Göteborgs-bandet Little Dragon.

72. Woodpigeon - My Denial in Argyle (Die Stadt Muzikanten)
Kanadensisk indie-rock är riktigt stark nu för tiden så man kan ju nästan börja förlåta dom för Bryan Adams snart. Woodpigeon, eller Woodpigeon Divided By Antelope Equals Squirrel som dom ursprungligen hette, släppte ifjol sitt tredje album och i ärlighetens namn så har jag inte lyssnat på den jättemycket, det har mer blivit deras tidigare alster. My Denial in Argyle fastnade jag dock för.

71. Arcade Fire - The Suburbs (The Suburbs)
Speaking of kanadensisk indie-rock så är väl Arcade Fire bandet som går i täten för genren. 2010 släppte dom ett konceptalbum om livet i förorter. Inledande titelspåret fångar känslan perfekt.

Listan på Spotify (och återigen, dom låtar som går att klicka på finns inte på spotify så det är youtube som gäller)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0