Bio: Avatar 3D

Så har man varit med om årets, eller 2000-talets, största biohändelse. Jag har sett James Cameron's Avatar i 3D.
Avatar utspelas år 2154 på planeten Pandora, en planet som är intressant för jordborna pga att det finns mängder av en extremt värdefull mineral vid namn Unobtanium. Ett problem står dock ivägen för människan och det är planetens befolkning, Na'vi. För att komma åt mineralen måste Na'vi-folkets heliga träd och Pandoras vackra natur förstöras. Här kommer huvudpersonen ex-marinsoldaten och rullstolsbundne Jake Sully in i bilden. En teknink finns som gör att människor kan länkas samman med och kontrollera Na'vi-kroppar. Jake ska med hjälp av sin nya kropp ska han infiltrera urinvånarna och genom att lära sig av deras seder och levnadssätt försöka komma fram till en diplomatisk lösning på konflikten. Jake lär sig dock lite för mycket och skapar ett för starkt band med Na'vi-folket.

Wow! Avatar 3D är det tekniskt sett snyggaste som någonsin visats i en biograf. James Cameron har skapat en fantastiskt vacker värld och den nya 3D-tekniken visar sin fulla potential och gör Pandora till en minst sagt jawdropping plats. So far so good men man behöver inte mer än skrapa lite med ena tumnageln på den vackra ytan för att hitta mängder med brister. När jag  lyckas se förbi det tekniska så inser jag att Avatar är en ganska klyschig historia med extremt stereotypa karaktärer och ett stundtals väldigt cheesy manus. Det som känns fånigt i filmen är inte, som man skulle kunna tro, dom blå 3 meter långa Na'vi-varelserna som pratar konstigt och har mystiska ritualer eller dom andra knasiga djuren som befolkar planeten utan det ä just storyn och dom mänskliga karaktärerna. För det första känns orsaken till konflikten mellan människa och Na'vi som en ganska oklar historia och lite som en framhastad och billig ursäkt till att ha ett krig i filmen. Sen hur många gånger har man inte sett hela infiltartör-byter-sida-grejen? Och stereotyperna haglar, här finns den stentuffa bruden med gott hjärta, den galna översten som går berserk, den giriga ledaren som egentligen inte är elak innerst inne och en mängd andra karaktärer som man sett oräkneliga gånger i diverse halvdanna action- och krigsfilmer. Skådespelarna gör inga superba insatser men ingen gör för den delen bort sig, det är ju inte deras fel att dom då och då måste leverera korkade repliker som är så förutsägbara så man kan leverera dom själv fem minuter innan skådespelaren gör det.
Men nu har jag nog sågat färdigt. Avatar är som sagt sjukt snygg och actionscenerna är så spektakulära att även om man vet vad som ska hända sitter man och väntar på att det ska hända med spänning. Just därför är det svårt att betygsätta filmen. Samtidigt som jag inte kan säga att det är en särskilt bra film så vill jag rekommendera alla att se den, men då måste dom se den på 3D-bio och inget annat. Jag får nog sätta två betyg.

Bioupplevelsen Avatar: 10/10
Filmen Avatar: 6/10

Kommentarer
Postat av: Lissmeister

Sällskapet: 75/10

2010-01-19 @ 00:56:10
Postat av: Pontus

Bra skrivet, inte heller fel med att dela ut tvp betyg. I och för sig gjorde du väl det lite lätt för dig på det sättet men samtidigt passade det bra för denna film. Kan dock tycka att du var lite hård i din sågning men visst var det helt klart så att det var lite väl "klassiskt" och förutsägbart många gånger. Även om jag nog tyckte att Zoe Saldana ändå gjorde en bra insats, även om det självklart blir lite konstigt med tanke på att hon helt och hållet var en Na'vi.

2010-01-19 @ 16:11:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0