Top 5 Swordfights

Börjar lite lätt med en lista över mina fem favorit-svärddueller på film. Nu har jag ju inte sett alla filmer i världen så är det nån fight som inte är med så kan jag ju ha missat den, tipsa gärna isf!

#5 - King Arthur vs. The Black Knight (Monty Python and the Holy Grail, 1975)

Låt oss börja med lite humor. King Arthur (Graham Chapman) "rider" genom dom engelska skogarna i jakt på modiga män som vill ansluta till honom. Han stöter på Den svarta riddaren (John Cleese) som är lite i det modigaste laget.
Best moments: Sparken vid 3:18 och Svarta riddarens alla repliker ("It's just a flesh wound")




#4 The Bride vs. The Crazy 88's (Kill Bill vol.1, 2003)

Liten setup inför klippet. The Bride (Uma Thurman) ska hämnas på sin chef Bill efter att ha blivit skjuten, legat i koma och förlorat sitt ofödda barn. På vägen dit söker hon upp sina gamla gängkompisar som också ska få sin del av hämndkakan. Att en av dom, O-Ren Ishii (Lucy Liu), har 88 (ok inte riktigt) galningar med svärd framför sig stoppar inte The Bride.
Best Moment: Skuggfighten 5:15

 


#3 Nameless vs Broken Sword (Hero, 2002)

Egentligen borde hela filmen ha en plats på denna lista. Snyggare fighter, både koregrafiskt och estetiskt, får man leta efter. Den som för min del sticker ut mest ändå är vatten-fighten. Den namnlöse (Jet Li) har duellerat och vunnit mot Broken Sword's (Tony Leung) fru. För att hämnas hennes död ger Broken Sword sig på den namnlöse. Men det är ingen vanlig fight utan inre kamp mellan deras sinnen. Som tur är får vi ändå se det hela.
Best moment: Svårt att välja men det är riktigt coolt att från långt under ytan se dom båda springa på vattnet. 1:32

 


#2 Luke Skywalker vs. Darth Vader (Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, 1980)

Vilken lightsaber-fight från Star Wars-sagan ska man ta? Den första i episod 4 mellan Obi och Vader? Eller den coola mellan Yoda och Count Dooku i episod 2? Nej valet är självklart för min del; den episka uppgörelsen mellan gott och ont, hjälten och skurken, far och son, Luke och Vader. Inte den snyggaste fighten kanske men allt runt omkring är magiskt. Miljöerna, musiken, Luke's (Mark Hamill) känslomässiga berg-och-dalbana, Vader's (James Earl Jones) iskalla skurkhet och så leder ju fighten till en av mina absoluta favoritscener (I am your father).
Best moment: Allt verkar lugnt när plötsligt Vader dyker upp och går berserk med konstigare andning än vanligt. 4:32

  


#1 Tsubaki Sanjûrô vs. Hanbei Muroto (Tsubaki Sanjûrô, 1962)

OK det här är inte mycket till fight egentligen men denna scen är så fruktansvärt bra. Tsubaki (Toshirô Mifune) är en vårdslös och hänsynslös ronin som hjälper ett gäng samurajer att ta itu med korruption bland ledningen i deras klan. På vägen får en kvinna Tsubaki på bättre tankar och inför den avslutande duellen med den korrupte ledarens högra hand, Muroto (Tatsuya Nakadai), har han ingen lust att dra sitt svärd. Muroto insisterar dock vilket han snabbt ska ångra.
Best moment: från 1:00, 30 sekunders väntan och sen BAM!

 


/Gamusicineast

Kommentarer
Postat av: Punkie

En utsökt lista, vilket godis för ögonen!♥

2009-10-07 @ 14:51:55
Postat av: Tessie

"Allt verkar lugnt när plötsligt Vader dyker upp och går berserk med konstigare andning än vanligt.", klassiskt!

2009-10-07 @ 20:51:34
URL: http://www.theresaflodman.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0